Politică

Actuali si fosti ministri in cercetarea PNA. Guvernul asteapta precizari

31.01.2003, 00:00 17

Procurorii Parchetului National Anticoruptie cerceteaza fapte de coruptie comise de fosti si actuali ministri si secretari de stat, a declarat, ieri, procurorul general al PNA Ioan Amariei. Grupuri de interese din aproape toate mediile sociale au incercat sa-si impuna proprii oameni in aceasta structura, a spus Amariei, in bilantul prezentat, ieri, in prezenta presedintelui Ion Iliescu si a premierului Adrian Nastase, la aproape cinci luni de activitate a PNA.
"Avem in lucru lucrari penale referitoare la acte de coruptie comise de fosti si actuali ministri si secretari de stat", a spus Amarie.
Procurorul general al PNA a refuzat sa nominalizeze persoanele la care s-a referit, invocand prezumtia de nevinovatie. El a precizat ca este vorba despre anchete in derulare si ca, la finalul acestora, unii dintre cei acuzati s-ar putea sa fie gasiti nevinovati.
Ultimul caz cu implicare politica, aflat in atentia PNA este cel al lui Ion Fatu, director general in Ministerul Industriei si Resurselor (MIR), care a fost arestat preventiv, miercuri, pentru luare de mita, in dosarul de coruptie de la RADET.
Potrivit procurorilor, in perioada 2001-2002, Fatu ar fi pretins si primit de mai multe ori, de la reprezentantii unei societati germane, sume totalizand 6.000 de marci germane.
Reprezentantii ministerului si-a aratat, ieri, surprinderea fata de arestarea preventiva a lui Fatu, aratand ca in cei doi ani in care acesta a lucrat in minister, "nu s-au evidentiat elemente care sa puna sub semnul intrebarii activitatea acestuia ca functionar public".
Insa, conducerea MIR l-a destituit pe Ion Fatu din functia de director al Directiei Generale a Energiei si a infiintat o comisie speciala de ancheta care va analiza toate documentele care poarta semnatura acestuia, informeaza un comunicat al ministerului. Fatu fusese audiat in decembrie anul trecut, dupa arestarea directorului general Radet, Gheorghe Dabela, dar nu fusese retinut atunci.
Un alt caz rasunator aflat in cercetarea PNA a fost cel al consilierului guvernamental Fanel Pavalache, cercetat pentru luare de mita, fiind acuzat ca ar fi cerut patru milioane de dolari in schimbul facilitarii unei decizii juridice. Acest caz a fost urmat de cel al altor doi functionari din Ministerul Agriculturii, cercetati, de asemenea, pentru luare de mita.
Procurorii PNA mai au in lucru si alte dosare importante, cum ar fi cazul dosarul privind privatizarea IAS Jimbolia, afacerea Banca Romana de Scont sau afacerea Petromin.

Grupurile de interese, cu ochii pe PNA
Grupuri de interese din aproape toate mediile sociale au incercat sa-si impuna procurori, ofiteri de politie judiciara sau specialisti si alt personal in Parchetul National Anticoruptie (PNA), numai pentru a-i deservi pe cei care i-au propulsat, a declarat, ieri, procurorul general Ioan Amarie.
Potrivit sefului PNA, grupurile la care a facut referire au incercat sa-si impuna oamenii, urmarind ca acestia sa indeplineasca numai doua criterii: o pregatire profesionala modesta si obedienta fata de cei care i-au propulsat. "Aceste lucruri ne-au ocupat inutil timpul si au determinat intarzieri in incadrarea personalului operativ, a mai spus Amarie.
Dupa cinci luni de activitate, Ioan Amarie a apreciat ca in Romania "coruptia este ca o metastaza care a cuprins multe sectoare ale vietii sociale" si ca persoane care provin, in special, din mediile de afaceri fac presiuni asupra procurorilor.
Procurorul general al PNA a precizat ca persoanele respective fac presiuni in timpul unor anchete, "ca sa isi sa-si patreze averea acumulata".
El a adaugat ca procurorii din cadrul PNA "vor marsa in acest an pe marea coruptie care a creat prejudicii imense economiei nationale".
Intr-un raport prezentat de PNA, se arata ca, anul trecut, procurorii institutiei au solutionat aproape sase sute de cauze penale, din cele peste 1.112 inregistate si au trimis in judecata 123 de persoane. De curand, procurorii au trimis instantei dosarul Banca Transilvania, cu 42 de inculpati si un prejudiciu de cinci milioane de dolari.

Iliescu despre "setea de inavutire"
Prezent la bilantul PNA, presedintele Ion Iliescu s-a declarat uluit de lacomia pentru inavutire a unor oameni instruiti, care in plus exercita presiuni si influente, apreciind ca PNA trebuie sa fie "un corp veritabil de incoruptibili".
"Pe mine ma si uluieste temeritatea cu care unii ... ca n-o fac inconstient, nu-i vorba de oameni lipsiti de cultura si care nu inteleg bine, nu cunosc legile, ci oameni instruiti, oameni cu experienta de viata, se aventureaza in actiuni stridente de incalcare a legii tocmai din aceasta lacomie nesabuita pentru inavutire si mai exercita si presiuni si influente, se folosesc de tot felul de elemente", a afirmat presedintele Iliescu.
Seful statului s-a referit la coruptie ca la o "maladie", care trebuie tratata cu toata atentia si severitatea. El a adaugat ca acest fenomen tine de "tare mentale", respectiv "lacomia, setea de inavutire, de imbogatire pe orice cale" care s-au accentuat, devenind "stridente" in prezent.
Ion Iliescu a mentionat ca prezenta la sedinta de bilant a PNA a sefului statului, a primului-ministru, ministrilor Justitiei si de Interne, a procurorului general al Romaniei da un semnal pozitiv in legatura cu importanta acordata activitatii acestei institutii.
Intrebat daca procurorii PNA mai sunt sub protectia sa, seful statului a raspuns afirmativ. Seful statului afirmase, in toamna anului trecut, ca va asigura protectia PNA, pentru ca aceasta institutie sa fie ferita de presiuni.
Potrivit unui material informativ al PNA, printre problemele cu care se confrunta procurorii se numara si interventia unor personalitati publice pentru intimidarea anchetatorilor.
Pe de alta parte, seful statului s-a pronuntat impotriva "spectacolelor cu efect audiovizual", aratand ca acestea au reprezentat unele "stangacii" de inceput ale institutiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO