Opinii

Suntem martorii unui măcel, numai preşedintele Băsescu vede aici o lupta dreapta

Suntem martorii unui măcel, numai preşedintele Băsescu...

Autor: Iulian Anghel

26.11.2012, 22:38 3478

Preşedintele Traian Băsescu a emis în această seară un avertisment serios, spune el, şi un apel la fel de serios: “Să nu creadă cineva că se pot numi guverne pe poveşti.Este un avertisment extrem de serios pe care îl fac public către partide, că deocamdată nu am văzut niciun buget pe 2013 susţinut de cei aflaţi în campanie şi care să justifice guvernarea ".

Preşedintele se plânge de abordarea superficială a partidelor asupra problemelor esenţiale ale ţării.

Subscriem. Şi noi ne-am plâns de multe ori.

O singură problemă are preşedintele României:  toată lumea ştie câştigătorul, în afară de Domnia-sa. Pentru partidul Domniei sale nu aveam de-a face cu o lupta, ci cu un măcel.

Nu pot fi acuzat ca sunt un adversar al preşedintelui, atâta vreme cât, în campania pentru demiterea Domniei sale, am acuzat de nenumărate ori asaltul asupra instituţiilor, abuzul, şi am fost înjurat pentru asta cât nu am fost înjurat în toată cariera mea de ziarist.

Dar nu pot să nu-mi aduc aminte: bazele nebuniei curente sunt puse şi de Domnia sa.

“Nu mă implicaţi în campanie”, cere acum şeful statului. Nu e cam târziu?

În 2009, preşedintele nostru a girat o profundă criză politică, când a fost în joc mandatul domniei sale. A propus apoi un guvern (un prim-ministru ca să fim în litera Constituţiei) care nu merita să fie la Palatul Victoria, nu că era bun sau prost, ci pentru că rezultatele alegerilor nu-l recomandau. Dar preşedintele a făcut jocurile pentru ruperea PSD, asta ca să-i asigure Domniei sale un guvern pe care să-l controleze - şi l-a controlat vreme de trei ani.

Dacă am ajuns aici din punct de vedere politic, este pentru că preşedintele Traian Băsescu a jucat un rol crucial în poveste. Criza şi-a spus cuvântul, dar comportamentul domniei sale şi a partidului pe care l-a mânuit ca pe o marionetă, au făcut din PDL “paria” societăţii politice, pentru mult prea mulţi, din punctul meu de vedere.

PDL nu merita acest lucru, a făcut lucruri bune şi mai puţin bune cum fac toate partidele.

Dar Domnul Băsescu ar trebui să mediteze de ce am ajuns aici. Şi nu este prea greu. Trebuie doar să-şi recitească - uitând de criză - discursurile  şi să rememoreze acţiunile politice din ultimii ani.

Epoca înţelepciunii aşa cum o visează Domnul Băsescu a trecut. Dar şi pentru traversarea deşertului îţi trebuie multă înţelepciune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO