Opinii

Sorin Paslaru: Un an de criza financiara gobala - cum sta Romania?

11.07.2008, 19:29 27

America trece prin cea mai proasta perioada de dupa al doilea razboi mondial, Italia, Spania si Marea Britanie nu stau pe roze.
Cu o crestere economica de peste 8% pe primul trimestru, dar cu cea mai proasta evolutie a bursei din ultimul deceniu, Romania ramane un paradox.
Investitorii in fabrici - cum este Ford -, servicii financiare, in retail sau service-center-uri au incredere in piata locala, dar investitorii de pe bursa nu.
Bursa a scazut cu peste 30% pe primul semestru, marcand cel mai prost rezultat din ultimii 10 ani. Practic, din anii 1997/1998, cand am fost prada crizei rusesti, piata de capital din Romania nu a mai traversat o perioada mai rea.
La inceputul acestui an, Ziarul Financiar afirma ca va fi o avalansa de listari pe piata de capital. Nu a fost. Mai mult, nimeni dintre analistii cu care am vorbit nu a banuit ca urmeaza cele mai proaste sase luni din activitatea lor - toti vorbeau de cresteri cu 20-30% a pietei.
Cand se va termina criza de pe pietele financiare internationale? In nici un caz in 2008. Ben Bernanke, presedintele FED, a avertizat recent ca si in 2009 vor mai fi turbulente.
Miscarea placilor tectonice, reasezarea marilor blocuri economice care genereaza aceste turbulente nu s-a incheiat. Analistii financiari spun ca bancile americane au cazut pentru ca au fost prea lacome, dar tot mai multe date arata ca americanul de rand nu mai are bani sa-si plateasca ratele pentru ca salariile au stagnat si cheltuielile au crescut mult in ultimii ani.
Salariatul american, dar si cel din Vestul Europei, s-a pomenit dupa 1990 cu concurenti puternici: est-europenii, chinezii, indienii sau brazilienii.
In conditii de circulatie libera a fortei de munca, a marfurilor, a serviciilor si a capitalului, este de asteptat ca centrul de putere economica al lumii sa aiba tendinta de a se apropia de centrul de putere demografic. Adica diferentele de GDP/capita, acum de 1 la 10-15 in favoarea Occidentului, se vor atenua generatie dupa generatie.
Oamenii sunt pana la urma egali, iar imigrantii care castiga de zece ori mai multi bani in Occident decat acasa la ei arata ca doar sistemul si acumularile istorice pun in valoare capacitatile personale.
La marginea Europei, cu un salariu mediu la a zecea parte fata de cel din Elvetia, in Romania este privita de companiile americane sau din Europa de Vest ca o solutie pentru contracararea efectelor acestei mutari a centrului de greutate a economiei mondiale. Romania se afla "de partea buna" a crizei. Este o solutie a acesteia.
Producatorul american de piese auto Delphi, aflat in reorganizare judiciara in SUA, are planuri mari de investitii in Romania, la Iasi. GlaxoSmithKline, unul din cei mai mari producatori mondiali de medicamente, muta la fabrica de la Brasov o parte din productia unor medicamente din Occident.
British American Tobacco a ales Romania pentru un centru global de servicii care va prelucra datele contabile din toate filialele sale din Europa. UniCredit are un centru similar la Bucuresti care va ajunge la 1.000 de oameni in curand, unde a mutat un sfert din operatiunile din Italia.
Nu s-au revoltat muncitorii germani intamplator la mutarea fabricii Nokia. Businessul se duce spre noi, spre ucrainieni, spre rusi, spre brazilieni, spre indieni si spre chinezi.
Norocul Romaniei este ca are inca foarte multe active nefolosite, incluzand aici creierul oamenilor neutilizati la adevarata valoare din cauza managementului prost.
Mergeti pe strada si vedeti in continuare terenuri virane, cladiri in paragina. Aici este sursa si a inflatiei, pentru ca aceste active inghetate sufoca oferta, dar si a viitoarei cresteri economice.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO