Opinii

Sorin Paslaru: La BNR a invins ieri teama

27.06.2008, 19:36 22

Scaderea ritmului de crestere a importurilor de automobile, diminuarea volumului de credite acordate de catre banci si temperarea preturilor la apartamente sunt primele semnale ca in economie nu mai este totul roz.
Cu toata cresterea economica de 8,2% pe primul trimestru, consumatorii au devenit mult mai atenti la cheltuieli. "Avem foarte multi clienti care au platit avansul acum 5-6 luni si care inca nu s-au hotarat daca sa-si ia sau nu masina", spune un dealer auto.
Oamenii gandesc foarte mult in functie de stimulii din jur si mai putin in functie de banii disponibili (mai ales la achizitiile pe credit). Cand aud despre majorari de pret, se gandesc de doua ori daca sa se mute intr-o casa noua sau sa-si ia o masina. Iar avalansa de scumpiri anuntate ieri - dobanda BNR (deci dobanzile la credite), tariful la energie electrica (plus 4,4%) si tariful la gaze (plus 12%) ii va face si mai circumspecti.
Sigur ca primele ajustari ale consumului sunt normale, dupa cresterile de 20-30% in anii trecuti.
Dar, la 10%, dobanda BNR poate crea probleme nu numai persoanelor fizice. 0,25% crestere poate parea putin, dar trebuie tinut cont ca in mai putin de un an, Banca Nationala a majorat dobanda de politica monetara de la 7% la 10%, adica cu 43%. Daca scumpirea creditului s-ar fi transmis liniar, pentru ratele la creditele in lei ar fi insemnat o scumpire similara, de peste 40%. La o rata de 1.000 RON, inca 400 RON de scos din buzunar in fiecare luna este o suma semnificativa. Noroc ca bancile sunt inca intr-o competitie acerba pentru clienti, asa incat n-au majorat in ultimul an dobanzile la credite corespunzator.
Noutatea in cazul acestei a sasea majorari consecutive de dobanda consecutiva o constituie insa posibila afectare a cresterii economice prin scumpirea finantarii investitiilor.
De altfel, unul din membrii Consiliului de Administratie al BNR, Napoleon Pop, care a fost sustinut in aceasta functie de PNL, a spus anterior ca atingerea pragului de 10% a dobanzii BNR nu ar fi benefica pentru economie. Insa in sedinta de ieri a Consiliului se pare ca a invins teama.
Inca nu sunt disponibile datele pe trimestrul II, dar este posibil ca economia sa fi intrat deja pe un fagas de incetinire a cresterii cererii, dupa cum au aratat evolutiile consumului si creditarii pe aprilie si mai.
Sigur ca economia prezinta riscuri de supraincalzire, dar o frana brusca poate chiar indeplini toate scenariile sumbre ale analistilor straini de la sfarsitul anului trecut.
Partea proasta cu scumpirea finantarii este ca ia "si de la bogati si de la saraci", adica nu face diferente la descurajarea creditarii intre proiectele bune si cele proaste.
Pe de alta parte, in sala sunt tot mai multi spectatori: BNR trebuie sa tina seama de un fapt - 4 milioane de romani au ajuns sa aiba credite de la banci sau contracte de leasing. Intr-un singur an, in 2007, soldul creditului de consum a ajuns de la 9 mld. euro la 15 mld. euro, iar soldul creditului ipotecar s-a dublat, de la 2,3 mld. euro la 4 mld. euro. In pofida majorarii succesive a dobanzilor la credite!

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO