Opinii

Se impune o cotitura strategica

21.11.2005, 19:43 15

Se implineste un an de la venirea la putere a Aliantei DA si nu s-a vazut o conceptie strategica a conducerii tarii, o viziune (vision thing pe americaneste) a guvernarii, in care sa apara prioritati si urgente. In locul marilor sperante intr-o schimbare fericita, am avut mai curand un talmes-balmes, accentuat si de avalansa inundatiilor, care s-a suprapus peste lipsa de experienta a unor ministri novice in materie.

De acum si pana in aprilie 2006 am pasit in perioada decisiva a bataliei pentru integrarea in Uniunea Europeana, pentru ca la capatul ei va aparea ultimul Raport de Tara, iar summitul comunitatii va hotari daca intram in UE la 1 ianuarie 2007. Se impune deci o cotitura strategica de 180 de grade cu prioritati clare in legislatie si masuri organizatorice. Nu vom intra in UE cu debandada care domina in prezent in coalitia guvernarii, cu zazania intre liberali si democrati care a atins culmea ridicolului cu polemica dintre cele doua partide ca cine va candida in 2009 la presedintia tarii.

Treziti-va, domnilor guvernanti! Sunati goarna marii batalii din urmatoarele 4-5 luni. Nu mai merge cu "business as usual". Treceti la formularea unei strategii care sa ne duca la victorie!

In primul rand, puneti capat ciocnirii fratricide intre PNL si PD, strangeti randurile coalitiei cu UDMR si PC in jurul unui program comun al legilor si actelor de prima urgenta. Combaterea coruptiei si securizarea frontierelor trebuie sa aiba prioritate. Daca in aceste patru luni producem cazuri de pesti mari bagati la parnaie, Comisia de la Bruxelles va fi mai putin exigenta cu inevitabile ramaneri in urma.

Cred ca trebuie incercata o noua strategie a relatiilor cu PSD. Mircea Geoana a declarat in cateva randuri ca PSD doreste sa contribuie la integrarea cu succes a Romaniei in Uniunea Europeana. Daca se inceteaza depesedizarea, ca nu mai are rost in aceasta perioada, ar trebui testata dorinta conducerii PSD-iste si de a-si da obolul de integrare. Sa vedem daca este in stare sa puna interesul national mai presus de egoismul de partid. Initiativa trebuie luata de catre factorii puterii si in primul rand ea revine sefului statului. Cred ca in aceasta perioada decisiva pentru viitorul Romaniei ar fi mai util un presedinte mediator. O invitatie amabila la Cotroceni, fara conditii prealabile, ar schimba climatul politic si sunt sigur ar face impresia unei democratii functionale la Bruxelles. Un pretext potrivit ar fi accelerarea votarii bugetului, care cu cele 110 amendamente ale opozitiei ameninta sa se tergiverseze pana la Craciun.

In orice caz, pana in aprilie 2006 nu poate fi vorba nici de alegeri anticipate, nici de referendum pentru vot uninominal sau parlament unicameral. Totul indeamna la o organizare strategica atat in randurile puterii, cat si in cele ale opozitiei. Gandurile cu privire la lovituri sub centura sau blocaj parlamentar trebuie amanate pentru la vara.

Clasa politica din Romania se afla in fata unui examen suprem. Pana acum in cei 15 ani de la revolutie, ea nu si-a castigat o reputatie prea buna, asa cum arata sondajele de opinie. In prezentul imediat, conjunctura interna si externa ii ofera ocazia unei reabilitari. Sa speram ca o va folosi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO