Opinii

Radicalizarea PSD, o forma de rezistenta

16.01.2006, 20:41 16

Partidul Social Democrat are un proiect politic. In cursul anului 2005 am initiat constructia unui pachet de politici publice, structurat sub forma "Noului Contract Social" pe care dorim sa-l continuam in 2006. Romania are nevoie de solutii imediate in educatie, sanatate, sistemul de pensii, combaterea saracirii, absorbtia fondurilor comunitare sau in reducerea saraciei si a excluziunii sociale cu atat mai mult cu cat jumatate din populatie beneficiaza de venituri de la buget concretizate in pensii, alocatii de stat, ajutor de somaj, ajutoare sociale sau alte forme de sprijin.

Partidul Social Democrat este singura forta politica de stanga. Lipsa de agenda politica reala este o forma de imaturitate politica, cu consecinte evidente daca privim cat de cat atent ce se intampla astazi in Romania. Clarificarile din acest punct de vedere sunt necesare deoarece competitia puternica si regulile pietei libere nu se afla in opozitie cu principiile coeziunii sociale. Democratia a creat premisele constituirii pietei libere, iar argumentul cel mai evident in sprijinul acestei sustineri poate fi gasit in cele mai competitive economii europene - Danemarca, Suedia sau Finlanda - care ofera cel mai bun sistem de protectie sociala si cel mai avansat mecanism de protectie a drepturilor angajatilor.

Scopul social - democratiei va fi o Romanie sociala, puternica si moderna. Poate nu ar trebui sa ne ferim sa spunem ca cheia modernizarii societatii romanesti este sa protejam cetatenii inainte de a proteja locurile de munca.

In 2006, Romania trebuie sa devina mai mult social- democrata, iar nu mai putin. Societatea romaneasca va fi mai inclusiva cautand sa asigure oportunitati mai bune pentru grupurile dezavantajate social, cum ar fi familiile uniparentale sau persoanele cu dizabilitati, iar participarea pe piata muncii a tinerilor, femeilor si persoanelor peste 50 de ani va deveni o tema presanta. Un partid social-democrat care nu rezoneaza permanent si in detaliu, central si local, la problemele curente ale oamenilor pierde caracteristica sa esentiala si risca sa fie perceput confuz de populatie. Mai multe politici publice si mai putina politica, PSD trebuie sa inteleaga ca problemele sale interne nu sunt si problemele societatii.

A existat in 2005 o anumita nemultumire in randul social-democratilor in legatura cu valorificarea politica destul de redusa a diferentei foarte mari de competenta dintre cei din PSD si membrii celorlalte partide. Dar problema este chiar in partid, iar rezolvarea poate veni prin anularea divortului dintre agenda PSD si agenda publica. Sigur ca in 2006 PSD va continua sa critice greselile in cascada ale celor aflati la putere. Dar in acelasi sens se exprima si presa, organizatiile sindicale sau civice si atunci unde este diferenta?

Raspunsul ar putea fi exprimat foarte simplu. PSD trebuie sa vina in fata oamenilor cu un alt tip de politica si cu un nou tip de politician prin care sa se promoveze: o oferta politica si ideologica pentru o Romanie care se transforma; o Romanie moderna, prospera si justa, o economie puternica si o societate mai dreapta.

Si in 2006, antipesedismul va ramane atitudinea politica fundamentala a partidelor aflate la putere.

In aceste conditii o forma de radicalizare politica a PSD dobandeste contur. Este un proces care devine din ce in ce mai vizibil, mai ales in filiale si care se accentueaza pe masura ce mii si mii de oameni, fara a se stabili daca au o responsabilitate sau nu au fost aruncati pe drumuri. In timpul inundatiilor un primar de la putere, de undeva din Teleorman i-a spus unui copil care cerea si el o sticla de apa: "Sa-ti dea tactu ca e psd-ist". Si exemple de acest gen sunt cu miile, in toate zonele tarii. Constientizeaza cineva ce se poate intampla? Evident ca nu. Agresivitatea politica a celor aflati la putere pentru intretinerea zgomotului de fundal poate avea consecinte imprevizibile, pe termen mediu si chiar lung aducand Romania in blocaj.

Pe de alta parte este evident ca raspunsul va fi pe masura si acesta nu va intarzia sa vina.

Social-democratia trebuie sa ajute oamenii si societatea si de aceea nu trebuie sa permita celor cu interese de alta natura, din partid sau din afara sa dicteze principiile de functionare ale PSD. Ideea ca se va veni la guvernare numai prin pasivitate, asteptand votul negativ, va deveni din ce in ce mai iluzorie, dar si profund gresita in raport cu cetatenii, deoarece partidele sunt inclinate mai mult spre propaganda, discurs politic si mai putin pe lupta de oferte politice privind modernizarea si progresul societatii romanesti.

Este nevoie de solidaritate, dar si de reforma in acelasi timp, iar de modul in care se va asigura dinamica acestor doua directii depinde daca anul 2006 va fi castigat sau pierdut, din punct de vedere politic, de PSD.

* Cristian Diaconescu este senator PSD, purtatorul de cuvant al partidului

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO