Opinii

Problema nu este stat maximal vs. stat minimal ci a statului cinstit vs. stat hoţ cu cetatenii lui

 Fiecare cetatean cinstit sa se impuste singur in cap. Noi nu suntem criminali, doar credem in liberul arbitru

Autor: Iulian Anghel

16.03.2012, 16:03 1952

Campania electorala din Statele Unite ridica o problema nu doar pentru economisti. O mare putere cum este America impune respect si tema totodata.

Trebuie sa ne temem cand posibilul presedinte american domnul Romney spune: Europa nu este buna de nimic? Nu este un model?

Campania electorala din cadrul Partidului Republican pentru desemnarea candidatului la presedintie este de o vulgaritate nemaintalnita. Daca s-ar pastra in limitele politicilor interne ar fi in regula. Dar nu. Republicanii ataca Europa in vreme ce ridica in slavi China comunista. O ataca in ceea ce are ea mai bun: modelul de societate.

Dar inainte de a critica pozitia americanilor, haide da vedem: este Europa -spre care si Romania tanjeste, spre care cauta aproape ca un copil neiubit, o umbra de bunavointa - un model?

In fond, de ce este Europa atat de dorita de mii si mii de emigranti incearca sa-i treaca granitele? Daca Europa este atat de jos, de ce trebuie scoasa Grecia din Schengen pentru ca nu mai face fata asaltului miilor de emigranti din toate contientele lumii care ii trec granitele?

In fond, de ce este America atat de dorita? De zeci de mii de oameni din lumea intrega se inghesuie an de an la loteria vizelor?

Nu cunosc niciun roman care sa-si doreasca sa emigreze in China, desi or fi. Dar sunt mii de chinezi in Romania. Si milioane in Occident. Si milioane de romani in Occidentul Europei.

Explicatiile pentru asta au fost date deja din timpul Imperiului Roman: "ubi bene ibi patria". Modelul de societate al celor doua puteri - Europa si America - este magnetul si miracolul care atrage pentru ca doua treimi din planeta asta nu are asa ceva la ea acasa.

Deodata "Hard Power" izbucneste. Europa nu inseamna nimic. Oare?

Republicanii ataca modelul social de piata al europenilor, cu o singura tinta: presedintele in exercitiu Barack Obama. El greseste profund si impinge societatea spre dezastru prin programul de cheltuieli uriase pentru sustinerea economiei, spun republicanii. Americanii platesc sume uriase cand banii le-ar putea ramane in buzunar pentru propria lor bunastare. De unde ii vin presedintelui in exercitiu asemenea idei? De la europeni, fireste. Modelul vetust si inaplicabil societatilor viitorului - India, China, Brazilia, Rusia, mai precis.

Falsa dihotomie stat social-stat liberal incearca sa fie identificata intr-un articol din New York Times al lui David Brooks: da, societatile europene cheltuiesc sume uriase pentru protectia sociala, din contributii cerute cetatenilor si redistribuite pe fata, poate spre disperarea legitima a celor care muncesc mult si-si vad veniturile injumatatite din cauza impozitelor mari; dar societatea americana cheltuieste la fel de multi bani prin subventiile acordate companiilor pentru sustinerea acelorasi programe sociale (pensii, asigurari de sanatate); societatile europene subventioneaza industriile strategice pe fata; societatea americana o face pe din dos, nu prin subventii directe, ci prin scutiri uriase de taxe.

Asadar, in primul caz avem cel putin ideea ca putem controla lucrurile. In cel de-al doilea nu, pentru ca scutirile de taxe sunt acordate prin manipularea codului fiscal, iar banii nu ajung unde trebuie, adica la cei mai nejutorati membri ai societatii.

Atunci de unde dispozitia de a cauta radacinile raului intern al Americii tocmai in Europa?

Republicanii sustin masuri de reducere a cheltuielilor statului. Dar nu asta face Europa acum? In epoca sovietica, americanii ii numeau pe rusi "porcii rosii"(nu ca nu ar fi meritat). Nu indraznesc pana acolo incat sa-I numeasca pe europeni la fel, dar din socialisti nu-i mai scot. Ca prin anii 60 ai secolului trecut, in America nu mai poti fi american, daca nu esti anticomunist, deci antieuropean (la momentul de fata)- daca ar fi sa-i asculti pe republicani.

Este Europa socialista? Nici pe departe pentru un lucru evident. In lipsa competitivitatii nu ar fi existat bunastare, asadar nici venituri la stat si nici stat social. Oricat de jos ar fi competivitatea tarilor din Sudul si Estul Europei - vreo 15 tari mari si late - ea este mai ridicata decat tot ce se intampla in toate 150 de tari de la coada clasamentului PIB-ului mondial. Si nu sunt decat 183 de tari luate clasament de FMI, si 190 de Banca Mondiala. (Oricat de jos ni s-ar parea ca este Romania, ea este in prima treime a tarilor bogate ale lumii).

Dar poti vorbi de dragoste in vreme de ciuma?

Cele doua filosofii economice majore care domina actualmente spatiul public, "statul maximal" versus "statul minimal" merita luate in seama chiar si pentru faptul ca ele domina campania electorala americana.

Romania trebuie sa ia in seama dezbaterile din America pentru ca are la randu-i o problema majora: de cat stat este nevoie pentru pentru a impinge societatea inainte fara sa-i neglijam pe cei care au nevoie de ajutorul nostru?

Problemele Romaniei se vor agrava peste doi, trei ani. Prima faza, cea a crizei, pare ca a trecut. Dar, pe campul de lupta, au ramas multi raniti. Cei valizi isi fac cruce cu limba si merg acasa. Unii nu vor avea asa noroc. Va urma hopul retragerilor subventiilor la preturile acum administrate. Iar pensiile nu vor creste.

Presedintele Traian Basescu lauda masurile de austeritate. Statul minimal. Iar Guvernul face ce spune presedintele.

Daca judecam dupa nivelul impozitarii, Romania este un stat social si asistential. Daca judecam dupa serviciile sociale care se intorca, nu. Si atunci: unde sunt banii?

O problema electorala care este a Americii, iata, aduce Romaniei o importanta oportunitate. Ca un popor mimetic ce suntm (toate popoarele sunt la fel, nimic rau in a adopta modelele bune) trebuie sa discutam, din nou si din nou: problema este a statului minimal sau a statului maximal? Sau ar trebui mai degraba sa vorbim de stat cinstit si stat necinstit?

Grecia a ajuns in faliment pentru ca este un stat maximal? Sau pentru ca a fost un stat hot? Statele asistentiale nu sunt in Sudul sau Estul Europei, ci in Nord. Adica in societatile cele ma performante.

Daca banii din impozitele platite de romani statului roman ar ajunge unde trebuie, in strazi, in scoli, in asistenta sociala bine tintita, probabil ca angajatorii nu ar mai face atatea mofturi, pentru ca o buna parte din beneficii li s-ar intoarce. Problema nu este: stat maximal/vs/stat minimal. Problema e a statului cinstit cu cetatenii lui/vs/stat necinstit cu cetatenii lui.

De ce am inceput cu America? Ca om din Est sceptic si banuitor nu imi pot reprima sentimentul ca dincolo de a fi solutii economic dezbatute, teoriile s-au transformat in ideologii. Reliigiile pot fi tamaduitore, cand nu sunt violente. Ideologiile sunt dezastrul garantat.

Pactul fiscal european nu este pentru mine decat ridicarea la rang de lege a unei ideologii deghizate in solutie economica. Dovada o veti vedea curand, prea curand. Presedintele Traian Basesecu va incalca pactul inainte de a-l promulga. Iar Franta nu il va respecta. Dar, pentru ca poate fi tratata, idelogia austeritatii e mult mai putin periculoasa decat anatema aruncata de republicanii americani asupra Europei, o prostie, de altminteri. Problema nu este a statului asistential, ci a statului risipitor. Administratia romaneasca tuna - a taiat salarii, a majorat taxe: reducem, reducem, reducem. Ce? Republicanii americani reduc cheltuieli pe hartie, dar nu sunt convinsi ca scad taxe. Romania a redus cheltuieli, dar nu scade taxe. Unde sunt banii atunci?

Unde sunt banii domnule Emil Boc, domnule Traian Basescu cand eu am lasat un om care avea nevoie de ajutor intr-o sala de asteptare dintr-un spital public, iar dupa trei ore, l-am gasit pe acelasi scaun pentru ca nimeni nu l-a luat in seama?

Pentru republicanii americani, Europa este un killers field. Mai rau ca China. Mai rau decat ce se intampla in campiile afgane. Dar domnul Romney nu a vazut un spital din Romania. Nici Traian Basescu, de vreme ce se trateaza la Viena. Daca cheltuielile sociale ale Romaniei ar merge unde trebuie, presedintele ar putea - sau ar trebui - sa aiba toata siguranta intr-un spital romanesc.

Dar nu crede in asta. Iar maine, el sau altul ar putea veni sa spuna: Uitati-va la America! Pai nu e austeritate Tovarasi?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO