Opinii

Premisa victoriei Aliantei in alegerile generale

14.06.2004, 00:00 11



Alegerile locale si rezultatele lor reprezinta un moment crucial nu numai pentru actualul ciclu electoral, ci si pentru intreaga perioada postdecembrista, nu numai pentru PNL si PD, ci si pentru intregul sistem politic romanesc. De aceea responsabilitatea pentru felul in care cele doua partide vor sti sa gestioneze noua situatie creata este imensa. Actualele rezultate marcheaza, pe de o parte, realizarea unui prim set al obiectivelor strategice stabilite de PNL pentru 2001-2004, iar pe de alta parte, prin realizarea acestor obiective, rezultatele creeaza pentru prima data, dupa 14 ani, conditiile politice si strategice pentru constituirea unui sistem politic functional in Romania.



Strategia cu care PNL a intrat in ciclul electoral 2001-2004 a fost fundamentata pe doua premise cheie.



Prima premisa se referea la necesitatea echilibrarii spectrului politic, adica a raportului de forte intre partide, ca o conditie necesara constituirii unui sistem politic functional in Romania. Toata experienta post-decembrista arata ca principala cauza a intarzierii in reforma politica si economica este exact lipsa unui sistem politic functional, capabil de a fi folosit ca instrument de administratie, reforma si dezvoltare. Cauze diverse au dus la aceasta situatie, dar in ciclul electoral 2001-2004 lipsa unei contraponderi la PSD si tendintele autoritariste si oligarhice s-au evidentiat drept principalul obstacol in constituirea acestui sistem.



A doua premisa se referea la necesitatea ca reechilibrarea spectrului politic sa nu se faca aleator, ci in paralel si sincron cu remodelarea platformelor doctrinare si a platformelor de actiune politica ale principalelor forte politice.



Ca urmare, strategia PNL in orizontul 2001-2004 a avut doua tint: una defensiva si una constructiva. In plan defensiv, a fost vizata izolarea si neutralizarea pericolului reprezentat de fortele politice bazate pe platforme extremiste si a temelor care pot alimenta aceste forte. In acest sens, principala problema a constituit-o PRM, iar modul in care PNL a redefinit si tratat tema nationala este exemplar. In plan constructiv a fost avuta in vedere articularea unei platforme doctrinare care sa reflecte in mod adecvat nevoile si realitatile politice, economice si sociale ale electoratului roman. In acest sens principala tema a constituit-o coagularea in jurul doctrinei liberale clasice a unei structuri programatice si de politici publice care sa acopere spatiul politic de centru dreapta, asa cum este definit acest spatiu in contextul specific Romaniei inceputului de mileniu prin valorile, nevoile si aspiratiile electoratului.





Echilibrarea spatiului politic, intr-un moment decisiv



Date fiind toate acestea, daca privim alegerile locale si rezultatele lor din perspectiva ciclului electoral 2001-2004 si a celor doua tinte strategice mai sus mentionate, se pot face mai multe observatii.



(1) Alianta PNL-PD si-a demonstrat viabilitatea si capacitatea de a fi principalul instrument de realizare a acestor obiective strategice. Au fost contrazise vocile ce sugerau ca PSD nu poate fi clintit din pozitia sa de partid dominant in raport cu fortele de opozitie considerate pulverizate si fara potential de crestere.



(2) In acest moment procesul de echilibrare a spatiului politic romanesc a intrat intr-o faza decisiva. Electoratul roman este pregatit sa sustina crearea unui sistem politic echilibrat organizat in jurul a doi poli majori de putere. Ceea ce nu este foarte clar inca este daca politicienii romani sunt pregatiti sa vina in intampinarea electoratului in acest sens.



(3) Rezultatele infirma teza potrivit careia vocatia PNL este de a fi un partid pivot, de 7-10%, care sa speculeze un joc intern intre doua blocuri electorale majore, pe modelul liberalilor germani.



(4) PNL ca institutie politica a demonstrat ca a dobandit capacitatea de a functiona coerent si consecvent in aplicarea strategiei convenite in ciuda tulburarilor interne provocate de implementarea acestei strategii. Ideea Aliantei a fost privita cu reticenta, din motive principiale, in anumite zone ale partidului si cu o opozitie inversunata, din alte motive, in alte zone ale partidului. Ceea ce este important insa este ca, desi aceste doua reactii au generat convulsii interne, ele au fost neutralizate chiar cu pretul unui congres extraordinar, astfel incat linia strategica a partidului a continuat coerent si unitar. Felul in care au fost depasite aceste sincope, precum si felul in care au fost depasite mai tarziu anumite blocaje in punerea in practica a ideii Aliantei, au fost nu numai o dovada de maturitate politica a liderilor implicati, ci si un semnal ca PNL este acum un partid in care structurile institutionale sunt functionale si nu doar simple cuvinte pe hartie.



Se poate concluziona ca alegerile locale incheie o etapa in evolutia politica a tarii noastre si deschide o noua etapa strategica a carei semnificatie trece dincolo de parametrii actualului ciclu electoral. Doua importante obiective strategice se contureaza pentru urmatoarele douasprezece luni, ambele fiind expresia logica si practica a tintelor etapei care tocmai s-a incheiat.



(1) Procesul de coagulare a polului politic de centru-dreapta trebuie sa continue indiferent de obstacolele si tentatiile ce vor aparea in mod inevitabil. Constructia politica ce se contureaza deja prin Alianta D.A trebuie sa se dezvolte nu numai ca pondere electorala, ci si structural, nu numai in exterior, ci si intern. O strategie interna de sudare a relatiilor, de armonizare logistica si operationala este prioritara. O forta politica fara precedent este pe cale sa se nasca in Romania, iar acest proces trebuie administrat cu mare atentie si construit pas cu pas.



(2) Procesul de reasezare doctrinara si programatica a spatiului politic romanesc trebuie sa treaca intr-o noua faza. Realitatea politica, economica si sociala a Romaniei obliga entitatile politice sa se adapteze pentru a o reflecta si reprezenta corect, in caz contrar existand riscul de a se misca intr-un univers ideologic abstract si nerealist. Faptul ca PNL si PD pot colabora atat de bine si ca reprezinta acum o forta castigatoare nu se datoreaza in primul rand organizarii lor interne, ci faptului ca ele reflecta o realitate existenta deja in spatiul politic romanesc. Aceasta realitate a fost recunoscuta ca atare de catre electorat, care nu se orienteaza dupa teorii si ideologii abstracte, ci dupa valori si aspiratii concrete constituite in viata de zi cu zi. Spatiul politic definit de Alianta azi are o ancora solida in realitatea romaneasca. Marea provocare este ca acum sa articuleze, doctrinar si ca platforma politica, acest spatiu care este impus de insusi electoratul romanesc. Acest spatiu imbina elemente liberale clasice, la care s-au adaugat deja elemente de factura sociala de tip centrist (A Treia Cale, cu elemente de factura populara si nationala. Sarcina entittatii politice ce se coaguleaza in perioada ce urmeaza este sa gaseasca combinatia optima, tonul si substanta care reflecta cel mai exact nuantele electoratului sustinator care-si vede interesele si aspiratiile reprezentate de ea.





Alianta trebuie sa refuze ferm orice colaborare cu PSD



Cele doua obiective strategice mai sus mentionate impun continuarea unei linii coerente fata de celelalte partide politice.



(1) Alianta trebuie sa fie foarte ferma in a refuza orice colaborare cu PSD atat preelectoral, cat si postelectoral. Orice asociere cu PSD in urmatorul ciclu electoral compromite sansele echilibrarii spectrului politic si chiar viitorul PNL si PD ca partide.



(2) Alianta trebuie sa continue linia de colaborare punctuala cu celelalte partide politice ce se opun PSD.



(3) Coagularea tuturor fortelor de centru-dreapta trebuie sa continue. Noua platforma doctrinara a Aliantei nu numai ca va permite acest proces, dar chiar il va incuraja pentru ca el reflecta explicit dorinta electoratului. Electoratul s-a exprimat impotriva fragmentarii politice si Alianta trebuie sa asculte si sa actioneze ca atare.



In sfarsit trebuie notat un aspect extrem de important ce trebuie avut in vedere in lunile ce urmeaza. Alianta trebuie sa fie pregatita sa faca fata incercarilor sistematice ale PSD de a dezbina PNL si PD, de a rupe sau bloca Alianta. Foarte curand oligarhii PSD vor intelege ca singura modalitate de a opri ascensiunea la putere a noii forte politice, si implicit de a impiedica prabusirea sistemului mafiot pe care l-au construit pentru a parazita Romania este dezbinarea Aliantei. In acest sens, PSD nu va precupeti nici un efort si nici o resursa pentru a crea tensiuni interne, tinte false, dezinformari, santaje, activari de cai troieni, manipulari mass-media si toate celelalte instrumente din dotarea unui partid cu vocatie nedemocratica si oligarhica. Nimeni nu trebuie sa-si faca nici o iluzie ca PSD nu va incerca toate aceste lucruri, dar reusita sau esecul PSD in aceasta incercare disperata va depinde nu de oligarhii PSD si uneltele lor, ci numai de responsabilitatea si maturitatea cu care liderii si membrii Aliantei vor sti sa raspunda acestei ultime provocari. Miza este mult prea mare pentru Romania ca sa ne putem permite sa ratam valorificarea acestui moment extraordinar creat de electoratul roman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO