Opinii

Opinie Iulian Anghel, ZF: Severin a ales calea românească: s-a făcut independent

Opinie Iulian Anghel, ZF: Severin a ales calea românească: s-a făcut independent

Autor: Iulian Anghel

22.03.2011, 12:47 24

Adrian Severin a ales calea românească şi s-afăcut independent. Nu a demisionat din ParlamentulEuropean, în urma scandalului de corupţie în care esteimplicat, aşa cum i-a fost cerut de către şeful PartiduluiSocialiştilor Europeni (al doilea grup parlamentar ca pondere înUE), germanul Martin Schultz, ci s-a retras doardin Partidul Socialist. Adică rămâne înPE, dar ca "independent". Nu a ales să apere cei-a mai rămas de apărat demisionând şi va continua pe baricade pânănu va mai rămâne piatră pe piatră. Pe lângă ce face acum Severin,un europarlamentar controversat ca George Becali devine,dintre-odată, o persoană cât se poate de respectabilă.

Cu o zi înainte nu demisionase din conducerea PSD (era membru înBiroul Permanent Naţional şi şeful delegaţiei europarlamentarilorsocial-democraţi), ci s-a "autosuspendat". Azi cică se"autosuspendă" şi din PSD! Poate alegerea lui Severin nu miră laBucureşti, dar la Bruxelles sau Strasbourg? Chiar în ziua în careSeverin se "autosuspenda" din conducerea PSD colegul să din PE, şiel socialist, Zo­ran Thaler acuzat de aceleaşi lucruri, îşi înaintademisia din Parlamentul European. Duminică conservatorul austriacErnst Strasser demisionase, pentru aceleaşi acuzaţii, nu doar dinParlamentul European, ci din toate funcţiile din partidul său,Partidul Popular Austriac.

Cum îşi justifică Severin decizia după ceSchultz îi ceruse să demisioneze, iar el a refuzatsă o facă? "I-am explicat domnului Schultz că a demisiona înseamnăa recunoaşte acuzele formulate de Sunday Times şi a recunoaşteacuzele formulate de Sunday Times înseamnă a accepta manieraincalificabilă în care acest ziar a manipulat lucrurile, afalsificat probele şi a creat o înscenare de natură a destabilizaactivitatea Parlamentului European".

Or, departe de a fi ceea ce susţine Severin,The Sunday Times, suplimentul de duminică al lui The Times, esteuna dintre publicaţiile cele mai solide şi mai serioase din MareaBritanie, cu peste un milion de cititori pe ediţie. Şi chiar de nuar fi aşa, probele video publicate The Sunday Times arată limpedecum politicianul român cere bani pentru că a reuşit să înainteze unamendament la o lege europeană - adică exact ceea ce, în schimbulunor sume de bani, îi ceruseră jurnaliştii deghizaţi în lobbyşti săfacă, iar legislaţia UE interzice.

Dar pentru Severin lucrurile nu se vor opriaici. DNA s-a autosesizat, iar AgenţiaNaţională de Integritate i-a luat la purecat averea. IarAdrian Severin are, potrivit declaraţiei sale de avere, peste unmilion de euro în conturi. Deconturile sale la PE sunt uluitoare:în 2009 diurnă şi transport de 100.000 de euro, iar în primele zeceluni ale anului 2010 de 76.000 de euro; cheltuieli pentru biroulparlamentar în anul 2009 de 50.000 euro şi cheltuieli cusecretariatul în 2010 de 228.000 euro. Severin nu s-a mulţumit cuatât şi încasa, după cum spun cei de la Sundey Times, şi bani dinactivităţi de lobby făcut exact în instituţia care îl plătearegeşte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO