Opinie Iulian Anghel, ZF: Severin a ales calea românească: s-a făcut independent

Autor: Iulian Anghel 22.03.2011

Adrian Severin a ales calea românească şi s-a făcut independent. Nu a demisionat din Parlamentul European, în urma scandalului de corupţie în care este implicat, aşa cum i-a fost cerut de către şeful Partidului Socialiştilor Europeni (al doilea grup parlamentar ca pondere în UE), germanul Martin Schultz, ci s-a retras doar din Partidul Socialist. Adică rămâne în PE, dar ca "independent". Nu a ales să apere ce i-a mai rămas de apărat demisionând şi va continua pe baricade până nu va mai rămâne piatră pe piatră. Pe lângă ce face acum Severin, un europarlamentar controversat ca George Becali devine, dintre-odată, o persoană cât se poate de respectabilă.

Cu o zi înainte nu demisionase din conducerea PSD (era membru în Biroul Permanent Naţional şi şeful delegaţiei europarlamentarilor social-democraţi), ci s-a "autosuspendat". Azi cică se "autosuspendă" şi din PSD! Poate alegerea lui Severin nu miră la Bucureşti, dar la Bruxelles sau Strasbourg? Chiar în ziua în care Severin se "autosuspenda" din conducerea PSD colegul să din PE, şi el socialist, Zo­ran Thaler acuzat de aceleaşi lucruri, îşi înainta demisia din Parlamentul European. Duminică conservatorul austriac Ernst Strasser demisionase, pentru aceleaşi acuzaţii, nu doar din Parlamentul European, ci din toate funcţiile din partidul său, Partidul Popular Austriac.

Cum îşi justifică Severin decizia după ce Schultz îi ceruse să demisioneze, iar el a refuzat să o facă? "I-am explicat domnului Schultz că a demisiona înseamnă a recunoaşte acuzele formulate de Sunday Times şi a recunoaşte acuzele formulate de Sunday Times înseamnă a accepta maniera incalificabilă în care acest ziar a manipulat lucrurile, a falsificat probele şi a creat o înscenare de natură a destabiliza activitatea Parlamentului European".

Or, departe de a fi ceea ce susţine Severin, The Sunday Times, suplimentul de duminică al lui The Times, este una dintre publicaţiile cele mai solide şi mai serioase din Marea Britanie, cu peste un milion de cititori pe ediţie. Şi chiar de nu ar fi aşa, probele video publicate The Sunday Times arată limpede cum politicianul român cere bani pentru că a reuşit să înainteze un amendament la o lege europeană - adică exact ceea ce, în schimbul unor sume de bani, îi ceruseră jurnaliştii deghizaţi în lobbyşti să facă, iar legislaţia UE interzice.

Dar pentru Severin lucrurile nu se vor opri aici. DNA s-a autosesizat, iar Agenţia Naţională de Integritate i-a luat la purecat averea. Iar Adrian Severin are, potrivit declaraţiei sale de avere, peste un milion de euro în conturi. Deconturile sale la PE sunt uluitoare: în 2009 diurnă şi transport de 100.000 de euro, iar în primele zece luni ale anului 2010 de 76.000 de euro; cheltuieli pentru biroul parlamentar în anul 2009 de 50.000 euro şi cheltuieli cu secretariatul în 2010 de 228.000 euro. Severin nu s-a mulţumit cu atât şi încasa, după cum spun cei de la Sundey Times, şi bani din activităţi de lobby făcut exact în instituţia care îl plătea regeşte.