Opinii

Opinie Florin Negruţiu, Gândul: Febra varanului nebun

Opinie Florin Negruţiu, Gândul: Febra varanului nebun

Autor: Florin NEGRUŢIU

03.07.2012, 16:28 681

"Poporul ne cere". Este răspunsul inflexibil care anulează orice întrebare. Poporul ne cere şi punct. Cine se-ndoieşte că facem bine este duşman al poporului. Asistăm la cel mai coerent şi brutal plan de cucerire a puterii totale în România, chit că la capătul acestei campanii USL va domni peste un deşert.

De o lună, parcă a dat febra-n ei. Mânaţi în luptă de o sete de sânge primară, care să le stingă arşiţa opoziţiei, au lăsat la o parte orice aparenţă, năpustindu-se asupra leşului neconsumat al unei ţări epuizate de scandal. Ştiam că sunt flămânzi şi frustraţi, după opt ani în care doar carnasierele lui Băsescu s-au înfruptat din pradă, dar recunosc că m-aş fi aşteptat la mai multă fineţe şi tact. M-aş fi aşteptat să arunce şi poporului o ciozvârtă, ca acesta să-şi umple timpul în timp ce comentează de pe margine. M-aş fi aşteptat să arate un minim interes pentru o guvernare care să le creeze oamenilor senzaţia că se face ceva şi pentru ei. Dar în loc să termine o autostradă, ei s-au grăbit să termine CNATDCU. A cerut poporul CNATDCU?! În loc să vorbească de impozite şi taxe, ei vorbesc de Avocatul Poporului. Da, asta mai are legătură cu poporul. Dar TVR-ul, dar ICR-ul, dar Monitorul Oficial? "Salvaţi ICR! Salvaţi Monitorul Oficial!" strigă azi parlamentarii PDL în Parlament, amplificând acest teatru halucinant. Cui îi este adresat apelul? Cine să salveze? Probabil că tot poporul, chemat acum să facă dreptate între două găşti care nu mai încap una de cealaltă.

Această preluare agresivă a puterii n-are legătură cu foamea poporului, ci cu foamea haitei. Ridică-te tu să mă aşez eu. Mesajul este atât de simplu, încât domnii Ponta şi Antonescu nici nu doresc să mai păstreze vreo aparenţă. Pentru că mesajul care răzbate din ferocitatea USL nu ne este adresat nouă, privitorilor care ne uităm sideraţi la scena politică, ci lui Traian Băsescu, Marele Carnivor, care i-a ridicat pe nepusă masă în 2009 şi i-a trimis în surghiun dracului pomană.

Dar cine este marele absent al zilei? Unde e varanul vorace care, nevăzut, a pornit vânătoarea? Cine stă în spate, plescăind satisfăcut în timp ce orbeţii distrug totul - adversari, instituţii şi speranţa sinceră pe care mulţi oameni şi-au pus-o în USL? În obsesia sa nebună pentru suspendare, este în stare să suspende nu doar viitorul la guvernare al USL, ci şi România.

"Fiecare-şi alege stăpânul", spune Victor Ponta de la tribuna Parlamentului, vorbind din nou despre întoarcerea la popor. Până la popor, pe Victor Ponta îl mănâncă haita. Ce blestem pentru Victor Ponta să fie prins între doi securişti: unul îi scormoneşte trecutul, celălalt îi trasează viitorul!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO