Opinii

Opinie a AIPC: Faceţi ceva şi pentru bursa locală

Opinie a AIPC: Faceţi ceva şi pentru bursa locală

Dumitru Beze

Autor: Gabriel Botezatu

22.03.2011, 23:50 78

Dumitru Beze - preşedintele Asociaţiei Investitorilor depe Piaţa de Capital (AIPC)

1. Cel mai mare investitor pe piaţa de capital din România acumpărat acţiuni Erste pe altă piaţă în ciuda faptului că aceastăacţiune este listată la Bucureşti. Probabil că tranzacţii de peste60 mil. euro pentru un singur emitent ar fi dinamizat semnificativactivitatea pe bursa din România.
Tranzacţia este un semnal de alarmă asupra faptului că avemuna dintre cele mai scumpe şi neperformante burse din lume.Franklin Templeton este de asemenea acţionar important al aceleiaşiBurse de Valori Bucureşti. Preferând o tranzacţie pe altă bursădenota faptul că listarea Erste la Bucureşti este doar o "poză" cetrebuia îndeplinită, asemenea realizărilor cincinale.
Nu întelegem de ce brokerii şi acţionarii BVB din România îşitaie singuri mâna şi păstrează în calitatea lor de acţionaricomisioane foarte mari în timp ce Bursa a strâns sume uriaşe debani de ordinul a zeci de milioane de euro în conturi. Înseamnă căaceastă preferinţă din partea unuia dintre cei mai mari acţionariai BVB, de a tranzacţiona pe altă piaţă, denotă ineficienţa totalăla nivelul BVB. Atunci probabil că investiţia Templeton se bazeazădoar pe perspectivele încântătoare ale BVB oferite încontinuu de 10ani încoace (listarea Romgaz,
Hidroelectrica ş.a.m.d.). Credem că se impun măsuri de urgenţăpentru reducerea costurilor cu comisioanele BVB cât şi celepercepute de către CNVM.
2. Remarcăm că, în ceea ce priveşte emitenţii mari, Bursa deValori Bucureşti nu se pricepe să administreze tranzacţionarea, înschimb în ceea ce priveşte companiile de pe RASDAQ face toatedemersurile posibile pentru a le delista. Această aroganţă e olipsă de respect la adresa investitorilor care şi-au plasateconomiile în acţiuni listate în România. Sperăm într-o corecţieimediată a deciziilor şi aşteptăm BVB să se alăture AIPC în luptapentru protejarea micilor investitori adică a viitorului acesteipieţe.
3. Capitalul românesc acumulat în fondurile locale de pensiiparticipă la dezvoltarea economiilor Poloniei, Ungariei sauAustriei. Lipsa lichidităţii şi a emitenţilor e un laitmotiv. Acum12 ani nici Polonia nu se descurca mai bine însă de atunci auimplementat nişte măsuri concrete de a se susţine piaţa locală. Cuun remarcabil succes am putea spune. Credem că acest lucru esteceea ce îşi doresc pensionarii şi ceea ce îşi doreste statul şi nude a pune umărul pentru
a face fericiţi oficialii altor burse. Mai ales în condiţiileîn care Erste afirmă că o listare a BCR la Bucureşti este exclusădeoarece "listarea în actualul context de la Bursa de ValoriBucureşti nu ar reflecta valoarea corectă a BCR" şi BVB este"nelichidă şi imatură".
Corect, am putea spune în momentul de faţă, deci haideţi sămai punem umărul la maturizarea Bursei Vieneze cu încă 60 milioanede euro, în condiţiile în care Erste care este listată laBucureşti. În schimb, piaţa de capital din Romania trage să moarăiar economia rămâne la coada Europei cu o creştere aproape dezero.
4. Limitări de tranzacţionare unice în lume la SIF-uri. Acestelimitări sunt cu atât mai vizibile cu cât investitorii locali maricum ar fi fondurile de pensii au crescut foarte mult şi tind cătreprocente maxime (indicii devin neinvestibili). Lipsa de logică aacestor restricţii se vede în scandalurile de corupţie din jurulSIF-urilor. De asemenea, suntem foarte îngrijoraţi de marileprogrese realizate de SIF-uri în sensul de a reduce transparenţadeciziilor de investiţie.
5. Suntem împotriva aprobării posibilităţii SIF-urilor de acumpăra acţiuni la alte
SIF-uri atât timp cât s-a dovedit că o deţinere foarte micăeste suficientă pentru a influenţa managementul. Creşterealichidităţii pe termen scurt va fi mai mult decât compensată descăderea apetitului investitorilor pe termen lung.
6. Sperăm ca, în momentul listării OMV Petrom, statul săacorde facilităţi investitorilor locali şi nu invers cum a fostpână acum (investitorii străini au fost favorizati la subscrieripână acum în sensul că nu au depus bani cash ca orice investitorlocal). Credem că modelul polonez în care investitorii polonezi deretail au avut ocazia să cumpere atât la un preţ mai mic cât şi încondiţii preferenţiale va contribui la resuscitarea pe termen lunga Bursei. Să nu uităm că la ultima ofertă publică de vânzare făcutăde statul polonez, 300 de mii de cetăţeni au fost fericiţi că aucumpărat la un preţ preferenţial. Atât ei cât şi familiilelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO