Opinii

Nu mai cautati confortul in business acolo unde nu mai e

08.11.2009, 23:11 71

A devenit aproape o parte integranta a noului limbaj de lemn saspui ca actuala perioada de provocari economice nu isi are uncorespondent similar nici macar in cele mai negre scenarii derecesiune de dinainte de 2008.
Problema noastra este ca inca nu realizam cat de important este saincepem sa ne gasim confortul in afara a ceea ce pana nu demultteoria de afaceri ne prezenta ca fiind expresia unei zone deconfort.
Teoriile economice, studiate pe branci in facultati si masterateinternationale de administrare a afacerilor ne-au facut sa credemca putem deduce viitorul economic prin modele financiare complexepana la plus/minus cateva procente. Unii reprezentanti ai mediuluiuniversitar economic, sustinuti si de strategi in afaceri, mergchiar mai departe, punctand o realitate ce ne-a scapat pana inprezent: urmare a sigurantei pe care o aveam in infailibilitateamodelelor financiare de previziune economica, ne-am imaginat caafacerile noastre "navigheaza" numai pe mari calme in care, ca safii un manager bun, era important doar sa conduci corabiaconfortabil pentru proprietar si pentru marinari. Aveai nevoie,pentru a face acest lucru, de un talent primordial - acela de a-tifi insusit abilitatea de a prognoza vremea nefavorabila. Prezentulne arata insa ca poate mult mai important ar fi fost sa veghezi laconstructia unei corabii capabile sa reziste celor mai aprigefurtuni, sa livrezi rezultatele cerute obtinand performanteindiferent de vreme.
Ne-am trezit insa la realitate. Confruntati cu absenta unorraspunsuri care sa ne readuca intr-o zona de confort, a unordirectii clare de sprijinire a mediului privat - ce ar fi trebuitsa vina din partea unui guvern pe care il descoperim acum incapabilsa treaca si cel mai simplu examen de management de afaceri - nevedem obligati sa concepem noi modele de criza apte sa raspundaunui mediu plin de provocari, sa gasim raspunsuri revenind laoriginea plusvalorii create de procese simple si usor de adaptatchiar si in combinatii complexe. Va trebui probabil sa redesenamconcepte si doctrine tangente pana nu demult unor indici demasurare a performantei ce s-au dovedit a fi nefiabili.
O prima invatatura cu care ar trebui sa ramanem din aceasta crizaeste aceea de a intelege ca volatilitatea economica si financiaras-a dovedit a fi cu mult mai mare decat ne-au lasat sa anticipamindicatorii de evaluare conceputi artificiali prin simularistatistice - indicatori pe care, de-a lungul ultimilor ani, i-amsubstituit treptat realitatii. Multiplii olimpiani obtinuti inevaluarea unor afaceri locale promovate cu tam-tam internationals-au prabusit sec in fata unor realitati ignorate, readucandu-ne cupicioarele pe pamant. Noul tip de management va trebui sa priveascamai departe de cifre si indici de masurare invechiti, sa inteleagaca noile realitati pot fi gestionate doar sondand alert prezentulimediat si concret (in integralitatea sa interna si externa) pentrua putea evalua viitorul si refuzand sa se mai lamenteze cu privirela trecut.
A doua lectie pe care mediul privat a primit-o din actuala criza afost ca riscurile s-au dovedit a fi prea putin acoperite numai prinsimpla lor disipare cu ajutorul unor instrumente financiarecreative. In plus, in goana dupa o recunostere a succesuluipropriului business, a unui bilant care sa exprime atractivitateinvestitionala, multi au acceptat "creativitatea financiara" ca peo biblie, asumandu-si - voit sau nu - noi si noi riscuri.Experienta colosului AIG, evaluat de Moody's cu A2 nu mai departede 2007 si ingenuncheat de o piata imobiliara americana umflatairesponsabil, vine ca o confirmare regretabila a acesteilectii.
Inchei avand convingerea ca deschiderea cu care managerii vorincerca sa inteleaga mesajele transmise de actuala criza vareprezenta elementul definitor al separarii invinsilor deinvingatori, a celor ce vor constitui statistici de cei ce vorreprezenta forta motrica a noii normalitati in afaceri.
Adrian Volintiru este Chief Finacial Officer Marexin, companiede explorare in Marea Neagra

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO