Opinii

Mediul de afaceri are nevoie de scutirea reală de impozit a profitului reinvestit

Mediul de afaceri are nevoie de scutirea reală de...

Autor: Mihaela Mitroi

16.01.2014, 11:56 581

În anul 2009, în scopul stimulării investiţiilor şi a retehnologizării, Guvernul a propus adoptarea unei măsuri fiscale, respectiv scutirea profitului investit în echipamente tehnologice. Desi s-a dorit a fi o scutire de la impozitarea acestor sume, în realitate a reprezentat doar o amânare la plata impozitului deoarece la acea vreme  nu s-a permis deducerea din punct de vedere fiscal a amortizarii aferente  echipamentelor care urmau a fi achiziţionate din profitul reinvestit.

Ca sa fiu mai clară, pentru că este o chestiune destul de tehnică,  scutirea de impozit pe profit se acorda pentru echipamentele cumpărate în limita acoperită de profitul contabil, însă valoarea fiscală   a echipamentului (care determina şi posibilitatea deprecierii din punct de vedere fiscal a acestora) se determina ca diferenţa dintre valoarea investiţiei şi valoarea profitului contabil reinvestit. Acest lucru se traducea într-o scădere a impozitului pe profit la momentul aplicării facilităţii însă prin diminuarea valorii fiscale a echipamentelor cu suma profitului reinvestit se ajungea la impozitarea profitului reinvestit  pe durata de viaţă a echipamentelor ( pe parcursul amortizării acestora). În acelaşi timp, contribuabilii erau obligaţi ca pentru suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit  să constituie o rezervă, care, în cazul folosirii ulterioare, ar fi impozabilă.

Din această explicatie (care într-adevăr nu este simplă)  rezultă că, în substanţă, aceasta facilitate nu a funcţionat ca o scutire efectivă de impozit, ci doar o amânare la plată a acestuia. Acesta este şi motivul pentru care mediul de afaceri, practic, nu a aplicat-o niciodată.

Am vazut recent un punct de vedere emis de dl. profesor Cosmin Marinescu despre beneficiile reintroducerii scutirii la plata impozitului pentru profitul reinvestit. Eu susţin această iniţiativă şi vreau să atrag atenţia ca de această dată să fie  reglementată astfel încât să constituie cu adevărat o facilitate şi nu o amăgire. Cum se poate face asta? Destul de simplu. Dacă achiziţionez echipamente tehnologice din profitul reinvestit, atunci să pot deprecia din punct de vedere fiscal echipamentul astfel achiziţionat. În această situaţie, nu plătesc impozit pe profit nici la momentul achizitionarii echipamentului, nici mai târziu pentru că pot să depreciez fiscal echipamentul. Să nu uităm de asemenea că este important să vedem pentru ce mijloace fixe se aplică aceasta facilitate şi deci să decidem în ce direcţii vrem sa încurajăm companiile să investească.

Aşa cum a arătat scutirea de impozit pe venit aplicată specialiştilor IT, astfel de măsuri fiscale înţelepte pot duce la dinamizarea unui întreg sector şi pot crea în timp multe locuri de muncă. Şi scutirea de la impozitare a profitului reinvestit are potenţialul de a stimula dezvoltarea unor sectoare tehnologice de vârf. Rămâne la latitudinea guvernanţilor să ia astfel de decizii care îşi vor arăta roadele în următorii ani. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO