Opinii

Legislativul bate Executivul

21.03.2005, 00:00 19


Pentru prima data dupa 1989 avem in Romania o situatie politica in care Executivul nu-si poate impune vointa Legislativului. Inca de la inceputul anului am atras atentia asupra faptului ca noua putere dispune de o foarte fragila majoritate in Parlament. La Camera punand laolalta numarul deputatilor favorabili coalitiei, obtinem cu greu o majoritate de 6 voturi, din care s-au mai redus cateva o data cu plecarea grupului Cozmin Gusa; la Senat puterea dispune doar de un vot in plus. Peste aceasta aritmetica se suprapune presedintia celor doua camere - Nastase si Vacaroiu.


Drept rezultat, in ultimele saptamani coalitia la putere a suferit in parlament o serie de esecuri. N-a reusit sa treaca nici macar ordonanta guvernului Nastase privind restituirea a 90.000 de ha de padure Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, pentru ca senatorii PSD din regiune si-au schimbat intre timp parerea. Pentru o lege organica se cer cel putin 69 de voturi favorabile, iar coalitia n-a strans decat 57 de voturi pentru. Si ordonanta guvernului Tariceanu privind vanzarea bunurilor imobile pentru activitati sanitar-veterinare a cazut victima debilitatii coalitiei. Doar 65 de voturi au fost pentru. Senatorii PSD si PRM s-au opus pe motiv ca legea favorizeaza o singura clasa profesionala. De fapt, voiau doar sa i-o traga Aliantei. Tot asa a cazut la vot ordonanta care acorda premierului dreptul de a numi sau concedia pe presedintele si vicepresedintele Autoritatii Nationale in Telecomunicatii.


Situatia s-a schimbat cand a venit la vot o ordonanta care urmareste un obiectiv cerut de Comisia UE de la Bruxelles: Parchetul National Anticoruptie sa se concentreze asupra pestilor mari, a rechinilor. La inceput, senatorii PRM au gasit proiectului cusururi de procedura, iar joi legea a fost adoptata cu 75 de voturi, asa incat se urca pana la 100.000 de euro cazurile cu care sa se ocupe PNA. In genere, PSD a  promis ca la proiecte de lege cerute de integrarea comunitara va vota alaturi de coalitie, dar guvernul intarzie elaborarea acestor proiecte, din care cauza Parlamentul someaza de vreo doua luni. Esecurile legislative ale puterii arata ca pana la urma Alianta va fi obligata sa recurga la alegeri anticipate, care sa-i permita sa guverneze tara conform interesului national.


Dar problema este cand sa se lanseze aceste anticipate. Mi se pare clar ca cel putin pana la finele lui aprilie se impune rabdare, adica pana la semnarea Tratatului de aderare la Bruxelles. Pana atunci nici macar pomenirea acestor alegeri nu este inteleapta. Ea ar da impresie de instabilitate si deci este o formula tabu. Intre timp, forurile competente ar face bine sa studieze mai bine procedura si chiar sa stabileasca momentul cel mai potrivit pentru lansarea alegerilor anticipate. O data mai mult, politica cere viziune si intelepciune in adoptarea deciziilor. Si in politica graba strica treaba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO