Opinii

Industria farma are nevoie de un dialog real cu statul

06.11.2008, 18:38 38

Industria farmaceutica din Romania reprezinta o resursa importanta de crestere economica si contributie bugetara in perspectiva urmatorilor 5 ani.

Oricare ar fi culoarea politica a viitorului guvern, trebuie sa initieze urgent un dialog real cu industria producatoare de medicamente din Romania, care sa se concretizeze intr-un parteneriat durabil. Primii opt producatori industriali de medicamente generice din Romania, majoritatea filiale ale marilor companii internationale, au marcat in ultimii trei ani indicatori de afaceri impresionanti. 
S-au investit peste un miliard de euro in achizitii sau direct in dezvoltarea capacitatilor de productie si in alinierea acestora la cele mai inalte standarde de calitate europene. Astazi putem vorbi de o capacitate de productie activa a acestor opt mari producatori de circa 1,5 miliarde de cutii de medicamente, ceea ce reprezinta de trei ori necesarul total de medicamente din Romania (inregistrat in anul 2007). Investitiile in tehnologie, dar si in dezvoltarea produselor, au facut ca producatorii locali de medicamente sa fabrice aproximativ toate moleculele generice de pe piata internationala, in formele de prezentare si concentratiile cunoscute, la cele mai inalte standarde de calitate si la preturi mult mai mici compartiv cu cele importate.
Peste 650.000 de pacienti sunt deserviti zilnic cu medicamente produse in Romania, din care numai Zentiva deserveste circa 300.000. Nu in ultimul rand, cei opt mari producatori sunt mari contribuabili la bugetul de stat. Putem vorbi despre un numar de peste 8.000 de persoane, in majoritate personal cu studii superioare si medii (in capacitatile de productie, laboratoarele de calitate, de dezvoltare si cercetari clinice etc.). 
Toti acesti parametri recomanda industria farmaceutica din Romania drept o resursa importanta de crestere economica si contributie bugetara in perspectiva urmatorilor cinci ani, un instrument de corectare a deficitului comercial, un angajator pentru personal inalt calificat si o platforma pentru export in UE, dar si in state din fosta CSI si in Orientul Mijlociu. Evident ca, nu in ultimul rand, trebuie mentionata contributia domestica la creditarea sistemului sanitar, la cresterea accesului populatiei la servicii farmaceutice moderne si la reducerea costurilor din asistenta medicala primara si secundara.
Marii agenti economici din industria farmaceutica solicita o reformare urgenta a legislatiei de resort si aducerea ei la standarde europene, planuri guvernamentale concrete care sa stimuleze continuarea investitiilor industriale si tehnologice, precum si exportul.
 
Dragos Damian este directorul general al Zentiva
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO