Opinii

Implicatii politice ale rapirii jurnalistilor

30.03.2005, 00:00 16

Rapirea celor trei jurnalisti de la Prima TV si Romania Libera s-ar putea transforma in primul soc important al razboiului pentru opinia publica romaneasca.


Pana acum, romanii au manifestat o atitudine toleranta si pasiva fata de toate conflictele militare in care ne-am implicat cu trupe. Tara noastra nu a cunoscut marile manifestatii populare de protest anti-razboi de tipul celor din Italia, Spania sau Franta. E adevarat ca la mijloc e si o problema  de cultura politica si mobilizare civica.


Cu toate acestea, daca in cazul celor doi militari romani cazuti in Afganistan reactia publica a fost limitata, cazul jurnalistilor rapiti risca sa aiba implicatii publice si politice mai serioase din cauza contextului diferit. Politica agresiva a presedintelui Basescu, enuntata in declaratiile privind transformarea Romaniei in factor implicat in actiunile de prevenire a conflictelor, ar putea schimba atat atitudinea teroristilor fata de Romania, cat si atitudinea romanilor fata de razboi. Iar rapirea celor trei jurnalisti, daca se confirma ca este vorba de o rapire si daca situatia se va prelungi, poate deveni o veritabila trambulina pentru miscarile protestatare.


Discursul razboinic al presedintelui cade, la randul sau, intr-un moment prost. Conform ultimului sondaj CURS, 55% dintre romani nu sunt de acord cu prezenta trupelor romanesti pe teatrul de operatiuni din Irak. In aceste conditii, este foarte posibil ca popularitatea lui Traian Basescu sa primeasca o lovitura majora in cazul in care el va aplica tactica sa, deja traditionala, de supralicitare a conflictualitatii. Problema e ca daca in cazul grevelor, atitudinea sa inflexibila a determinat pana la urma reactii favorabile, in cazul unui conflict militar lucrurile sunt total diferite. Cazul celor trei jurnalisti romani va duce la culpabilizarea presedintelui tocmai pentru ca vine dupa declaratiile sale razboinice si imediat dupa vizita sa in Irak, condimentata, in paranteza fie spus, de sfaturile pretioase pe probleme de siguranta nationala ale nelipsitei Elena Udrea. Dincolo de problemele de imagine pe care le va avea Basescu, sper din tot sufletul ca in aceste momente clasa politica romaneasca sa dea dovada de bun-simt si de unitate pentru ca cel mai important lucru este ca Marie Jeanne Ion, Sorin Dumitru Miscoci si Ovidiu Ohanesian sa se intoarca teferi acasa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO