Opinii

Certitudinea ca si la anul batem pasul pe loc

13.10.2003, 00:00 21

Guvernul Nastase a amanat pentru 2005 posibilitatea, nici macar certitudinea introducerii unei cote unice de impozit pe venitul global.
In schimb, ce a oferit premierul celor care fac afaceri, in afara de siguranta proprie ca actualul guvern va fi la putere si dupa alegerile de la anul?
Certitudinea ca, dupa alegeri, tot actualul guvern va fi cel care va introduce cota unica de impozit. "Unii vor sa vina ei sa puna in aplicare cota unica. Nu, o s-o punem noi in aplicare", a afirmat sigur pe el premierul Adrian Nastase la sfarsitul saptamanii trecute.
Daca premierul este atat de sigur ca PSD va castiga alegerile si daca este convins de utilitatea pentru economie a acestei masuri, de ce nu introduce cota unica de impozit de la anul? De ce sa mai asteptam inca un an, asa cum am asteptat 13 ani pentru ca toti cei aflati la putere sa ia masuri de reforma economica pentru a impinge Romania inainte si nu inapoi?
Dintr-o bogatie care nu exista, presedintele Ion Iliescu imparte la fiecare discurs economic sloganuri privind necesitatea unei echitati sociale, cuvinte care nu numai ca nu atrag investitorii, dar ii si alunga.Cand se duce in strainatate, presedintele se mandreste cu inteligenta tinerilor romani, softistii fiind cel mai bun exemplu, dar cand se afla in tara ii taxeaza, daca s-ar putea si cu 80%, in numele unei echitati sociale care de fapt nu functioneaza decat in teorie, ca slogan electoral.
In loc sa incurajeze munca bine platita, care se bazeaza pe o valoare adaugata mare, guvernantii incurajeaza si acum tot munca primara, cu sapa, prost platita, pe seama careia se sprijina toti, in frunte cu liderii sindicali si cei care cersesc voturile. De fapt, ii incurajeaza pe saraci sa fie in continuare saraci, pentru ca perspectiva unor bani mai multi este taxata din start drept ceva rau.
Conform sugestiei presedintelui Iliescu, un salariu rational este un salariu de cateva sute de dolari, nicidecum unul de cateva mii de dolari, iar insusi faptul ca in Romania, in opinia sefului statului, nu exista decat cativa oameni cu salarii atat de mari demonstreaza ca, in fond, nu exista prin definitie la noi prestatie care sa merite a fi recompensata atat de bine.
Este o iluzie sa crezi ca echitatea sociala, tradusa printr-un impozit mic la salariile mici si un impozit mare la salariile mari, va ridica Romania. Nu a facut-o intr-un deceniu si nu o va face nici in continuare. In schimb, echitatea sociala invocata tot timpul de presedintele Ion Iliescu si de guvernarile social-democrate a tinut Romania pe loc.
Daca Adrian Nastase a depasit deja cu bine alegerile de la anul avand creionata in minte politica Guvernului, acelasi, de ce mai trebuie oferite acum doar pentru un an de zile deducerile din impozitul pe venitul global pentru asigurari, constructii, amenajari prin locuinte si pensii? Este ineficace si complicat, atata vreme cat oamenii si-asa abia se descurca acum cand completeaza formularul declaratiei de venit global.
Ratiunea pentru care a amanat introducerea cotei unice ar fi putut fi intentia de a nu ramane fara bani la buget, atata vreme cat cota unica ar fi atras, intr-o prima faza, venituri mai mici. Totusi, Guvernul tocmai se pregateste sa cheltuiasca inca 500 de milioane de euro pentru protectia sociala, ceea ce demonstreaza ca nu integritatea bugetului il preocupa in momentul cand a decis sa amane introducerea cotei unice de impozit.Premierul are certitudinea ca nu vor veni altii sa introduca masura pe care el a amanat-o. In schimb, noi avem certitudinea unor cheltuieli de inca 500 de milioane de euro, care vor umple buzunarele celor multi, dar nu vor aduce nicidecum echitatea sociala promisa.
cristian.hostiuc@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO