Opinii

Abia cand se intrerup sedintele functioneaza statul

15.10.2008, 20:03 19

Faptul ca marti premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu au intrerupt sedintele pe care le conduceau - de Guvern si a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) - pentru a cere lamuriri si detalii arata mai degraba ca statul functioneaza si nu ca tara este "neguvernabila".

Numai nostalgicii "linistii" afirma acum ca tara este "neguvernabila", asa cum in urma cu mai multi ani fusese pusa in media, complet exagerat, ideea de "anomie", de tara/societate in care nu functioneaza nici o regula.
Este foarte bine ca cei care conduc sedintele sa-i intoarca dupa documente si date pe participanti. Asa macar se vede ca citesc ceea ce li se prezinta. In paranteza, este interesant ca in pofida computerelor foarte mari aflate in fata fiecarui participant la sedinta CSAT, presedintele tot de pe foaie citea datele cu privire la pretul masinilor cumparate de Ministerul de Interne.
Sigur ca este foarte posibil ca presedintele Basescu sa fi vrut "sa-i ia fata" cu decizia sa premierului la jurnalele de stiri de seara, dar asta nu mai conteaza.
Conteaza ca am aflat de cheltuielile nejustificat de mari pentru dotari la Ministerul de Interne, conteaza ca s-a pus in sfarsit pe fata problema "oameni contra tancuri", in contextul pozitiei presedintelui Basescu care afirma ca bugetul alocat armatei este insuficient si al reactiei contrare a premierului.
Realitatea arata ca statul cheltuie prea mult pe gardieni si prea putini pe angajatii sai care chiar produc ceva, adica profesorii sau doctorii. Diferenta intre cheltuielile pentru armata/politie/servicii secrete si cheltuielile pentru educatie/sanatate/infrastructura se reflecta nu numai in raportul de 4 la 1 intre salariile ofiterilor din "structuri" fata de cele ale profesorilor si medicilor, dar si in concurenta de 5-6 candidati pe un loc la Facultatea de Politie fata de sub 1 la Medicina sau Fizica.
Mai conteaza ca dincoace, la Guvern, la cealalta sedinta intrerupta marti, dintr-o data se discuta pe date reale, pe venituri din declaratii de avere, cand se iau in discutie salariile bugetarilor, si nu nerelevantele salarii "de baza" din fisele bugetare.
Iarasi in paranteza, se dovedeste ca declaratiile de avere sunt mai folositoare pentru a calcula exact veniturile de la buget alocate salariilor decat constatarii coruperii functionarilor publici.
Cat timp Romania a fost condusa de partide de stanga, institutiile statului au functionat ca un bloc. Dar un bloc de gheata. Intre 1990 si 1996, cand Ungaria, Cehia si Polonia atrageau investitii de miliarde de euro si privatizau pe rupte, economia romaneasca a fost inghetata, bancile de stat dadeau credite clientelei politice si s-au acumulat tensiuni atat de mari incat au fost necesare 6% din PIB de la buget (3 mld. euro la acea data) pentru a le acoperi gaurile in anii 1998-1999.
Abia acum, ca urmare a acestei tensiuni dintre presedinte si premier, se vede cu adevarat de ce impartirea puterilor in stat este un stalp al democratiei.
De fapt, sefii institutiilor isi fac treaba atunci cand NU semneaza, cand nu-si dau avizul si cer explicatii si documente suplimentare.
Sigur ca lucrurile s-au incins acum, in aproprierea campaniei electorale.
Dar numai cand cei puternici scot din sertare dosarele mai putem vedea cu adevarat realitatea din spatele celor
244 de agentii, autoritati, centre nationale, regii autonome sau companii nationale.
Oricum raza de speranta ca este vreo sansa ca acest paienjenis sa fie rupt este firava.
In plina discutie privind excrescentele administrative ale unui Guvern asa de liberal incat a reusit sa mareasca de la 164.000 (decembrie 2004) la 213.000 (august 2008) personalul din administratia publica, Executivul a aprobat chiar in sedinta de ieri infiintarea a inca a unui "centru": Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice aflat in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor. Al 245 -lea. Cu 114 posturi. Cu director, cu secretara, cu masini, cu sediu, cu tot.
Insa avem o sansa. O sa aflam despre salariile angajatilor de aici inainte de alegerile din 2012.
 

 

  • Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO