Turism

Miza Palatului Ştirbei, o investiţie de 120 mil. euro: patru etaje în plus faţă de reglementările zonei

Autor: Cristi Moga

19.10.2010, 19:35 125

Însă,pe Calea Victoriei au fost realizate în ultimii zece ani şi alteimobile de cel puţin opt etaje, precum hotelul Novotel (11 etaje şio suprafaţă de 28.000 de metri pătraţi) sau hotelul Radisson Blu(vechiul Hotel Bucureşti reabilitat), dar zona în care se aflăPalatul Ştirbei face parte din "Zona protejată 16 Calea Victoriei",unde înălţimea maximă aprobată a construcţiilor este de 22 demetri.

"Reabilitarea palatului ar implica o investiţie de 15-18 milioanede euro, care ar trebui absorbită din veniturile obţinute dinexploatarea clădirii din spate. Am primit pentru a doua oară avizulComisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, dar aşteptăm semnareaacestei decizii de către ministrul culturii. Pentru aprobareaPUZ-ului mai avem nevoie de încă două avize, de la MinisterulMediului şi Ministerul Dezvoltării", a declarat Ovidiu Popescu,care mai controlează şi afacerea Petrolexportimport, cu afaceri de47 mil. euro anul trecut.

El a cumpărat Palatul Ştirbei în 2005 pentru circa 11 milioane deeuro şi spune că imobilul este degradat încă din 1994. Potrivitlegii, proprietarii monumentelor istorice sunt obligaţi să lereabiliteze când este necesar, iar starea actuală a clădiriiconstruite în jurul anului 1835, precum şi clădirea cu opt etajecare ar trebui construită în spatele acesteia au atras nemulţumireaONG-urilor.

"Reabilitarea palatului este obligaţia legală a proprietarilor.Ideal ar fi fost ca aceştia să nu fi demolat construcţiile dinspatele palatului, ci să reabiliteze curtea domnească, care ar fiputut deveni un important monument istoric în centrulBucureştiului. În momentul de faţă, trecând peste demolarea acelorconstrucţii, proprietarul are dreptul să construiască pe acelteren, dar să o facă în funcţie de regulamentele zonelor protejate,care îi permit o înălţime de maximum 22 de metri la CaleaVictoriei", spune Nicuşor Dan, preşedintele asociaţiei SalvaţiBucureştiul.

Proprietarii spun în schimb că tehnic nu pot restaura palatulînaintea începerii construcţiei la clădirea din spate, iar înprezent au fost luate măsuri de conservare, recent fiind reparatacoperişul imobilului.

"Tergiversareaproiectului a dus la pierderea a numeroase oportunităţi definanţare sau de parteneriate cu mărci de lux sau operatori dehoteluri", spune Popescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO