Media & Advertising

TVR şi-a redus pierderile la circa 134,3 milioane euro, faţă de circa 148 milioane euro, în iulie

TVR şi-a redus pierderile la circa 134,3 milioane euro,...

Autor: Madalina Cerban

28.12.2012, 08:19 671

Consiliul de Administraţie al SRTv a aprobat, joi, Raportul privind implementarea programului de redresare economică a TVR, potrivit căruia actuala conducere a instituţiei a stabilizat nivelul pierderilor la circa 595,2 milioane de lei (134,3 de milioane de euro).

Raportul a fost aprobat cu opt voturi "pentru" (Claudiu Săftoiu, Claudiu Brânzan, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Nicoleta Nicolicea, Gabriel Tufeanu, Cristian Niţulescu, Nagy Zoltan Levente) şi cinci "împotrivă" (Radu Carp, Romina Surugiu, Valentin Nicolau, Sorin Burtea, Ada Meseşan).

Conducerea administrativă a Societăţii Române de Televiziune (SRTv) "încheie astfel o etapă decisivă în reformarea instituţiei", se spune într-un comunicat remis MEDIAFAX, joi seara, de către reprezentanţii TVR. Potrivit sursei citate, CA al SRTv şi-a asumat reformarea televiziunii publice, elaborând Programul de redresare economică în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 33/2012, adoptat prin Hotărârea CA nr. 110/2012 şi reconfirmat prin HCA nr. 121/2012, de Consiliul de Administraţie numit în data de 9 octombrie. Acest document a stat la baza Memorandumului aprobat de Guvernul României, referitor la eşalonarea pe şapte ani a datoriilor către bugetul de stat ale SRTv.

Potrivit Raportul privind implementarea programului de redresare economică a TVR, postat pe site-ul instituţiei, SRTv înregistrează în momentul de faţă o pierdere de 595.252.000 de lei (134,3 milioane de euro, la cursul leu-euro afişat joi de Banca Naţională a României, n.r.).

Contactat de MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, a declarat că se poate observa o "diminuare a pierderilor" Televiziunii Române, cu circa 10-15%, faţă de luna iulie, când a preluat conducerea instituţiei.

"În acest moment ceea ce am reuşit prin implementarea planului de redresare economică este practic stoparea pierderilor pe care le tot înregistra activitatea curentă, foarte costisitoare şi mai cu seamă lipsa - la venirea noului Consiliu de Administraţie şi a mea la TVR, în iulie - plăţii datoriilor curente, la stat şi către creditori. La vremea aceea, datoria totală era de aproximativ 148 de milioane de euro. În momentul acesta, putem spune că această datorie s-a stabilizat în jurul acestei sume, cu o coborâre oarecum în zona a 10-15%, datorită faptului că pe măsură ce trec lunile ne plătim la zi datoriile la bugetul de stat şi am început către majoritatea creditorilor Televiziunii Române, e vorba de terţi şi parteneri, să plătim din urmă datoriile restante. Prin urmare putem vorbi despre o stopare a acumulării datorilor la TVR şi nu de o stingere a lor în mod semnificativ (...) Este vorba de o diminuare a pierderilor. Evident, nu putem spune că această enormă sumă a putut fi stinsă în şase luni", a spus Claudiu Săftoiu.

Potrivit acestuia, pierderile TVR s-au diminuat datorită reducerii cu aproximativ 40% a producţiilor originale din Televiziunea Română, "care erau constituite pe normative de activitate şi fluxuri de producţie bugetofage". "Lucrul acesta s-a datorat măsurii extreme de a opri producţia încă din luna septembrie şi trecerea pe reluări. Lucrul acesta a reprezentat practic o frânare majoră a cheltuielilor. De aceea, pot spune că datoria mare pe care o înregistrează Televiziunea Română a fost stopată şi se reduce prin simpla achitare lunară a obligaţiilor pe care le are SRTv la stat şi achitare a datoriilor eşalonate şi reeşalonate către terţi", a mai spus Săftoiu.

El a mai amintit că în baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de TVR, pe o perioadă de 7,5 ani.

"Se pare că din luna februarie ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) va solicita Televiziunii Române, potrivit memorandului, plata a aproximativ 8 milioane de lei pe lună, în contul acestei datorii, eşalonat", a explicat Săftoiu.

El a mai spus că măsurile implementate în urma adoptării Programului de redresare economică au generat efecte pozitive în funcţionarea televiziunii publice. Astfel, în august 2012, contul de profit şi pierdere s-a închis pe sold pozitiv, înregistrându-se un profit după şase ani. Evoluţia favorabilă a continuat şi în octombrie şi noiembrie, ambele luni înregistrând rezultate pozitive.

"În urma aplicării programului acesta de redresare economică s-a ajuns la o diminuare a pierderii în următorii termeni. Dacă în primele 11 luni ale lui 2011 Televiziunea Română înregistra 160 de milioane de lei pierdere, în primele 11 luni ale lui 2012 s-au înregistrat pierderi de doar 80 de milioane de lei. Prin urmare, reducerile de cheltuieli care nu se justificau şi decizia opririi producţiei originare pentru o perioadă au dus la o înjumătăţire a pierderii. Iar în ultimele 5 luni, datorită acestor procese, am intrat în raportul venituri-cheltuieli pe un profit de 1.154.000 lei", a mai spus Claudiu Săftoiu.

Raportul privind implementarea programului de redresare economică a TVR, aprobat în şedinţa de joi a CA, urmează să fie depus vineri la Parlament şi la Guvern.

"Noi am avut o corespondenţă asiduă cu ANAF în ultima perioadă (...) Mâine (vineri, n.r.), în mod normal, Ordonanţa nr. 33/ 2012 iese din efectivitate. Potrivit Ordonanţei, CA şi evident PDG li s-au cerut un raport cu privire la stadiul implementării acestui program de redresare economică, lucru pe care l-am făcut. Deja am semnat scrisorile şi le vom trimite mâine dimineaţă către Guvern şi Parlament şi către autorităţile implicate în acest proces de monitorizare instituţională a progreselor pe care le facem ca şi CA, ca şi conducere a TVR în sensul redresării societăţii", a mai spus Săftoiu.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a decis, pe 29 octombrie, să continue restructurarea TVR (demarată de fostul CA al televiziunii publice, condus tot de Claudiu Săftoiu) şi a aprobat documentele privind procesul de selecţie a personalului Televiziunii Române, în urma căruia vor rămâne 2.395 de locuri de muncă.

Un număr total de 309 locuri de muncă nu sunt afectate de procesul de restructurare din Televiziunea Română, la sfârşitul căruia TVR va avea un număr de 2.395 de angajaţi, dintr-un total actual de 3.235 salariaţi. Procesul de restructurare ar urma să se finalizeze în luna ianuarie 2013.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.

Pe 10 august, fostul CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

Pentru TVR Info, conducerea Televiziunii Române a găsit o soluţie. Astfel, Societatea Română de Televiziune a primit, pe 13 noiembrie, aprobarea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) de a transforma TVR Info în TVR News. Noua televiziune a început să emită din 15 noiembrie şi difuzează în mare parte programe ale Euronews, dar şi conţinut produs de Televiziunea Română.

În schimb, SRTv a informat Consiliul Naţional al Audiovizualului că renunţă la licenţa TVR Cultural, ca urmare a situaţiei financiare critice a televiziunii publice. Licenţa TVR Cultural a expirat pe 15 decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO