Media & Advertising

Le Monde, in negocieri cu grupul Lagardere

10.12.2004, 00:00 17



Recapitalizarea cotidianului francez Le Monde incepe sa prinda contur, scrie Le Figaro. Grupul de presa, care intentioneaza deschiderea capitalului societatii Le Monde SA, in proportie de 30 pana la 35 de procente, si-a intensificat discutiile cu partenerii potentiali.



Grupul Lagardere, care este deja partener al grupului de presa Le Monde la filiala Midi Libre, este acum favorit in cursa pentru actiunile cotidianului francez. Grupul Lagardere a trimis o "Scrisoare de Strategii" celor de la Le Monde. Cu toate ca nu s-a decis inca nimic, grupul Lagardere a indicat doua principii: presa cotidiana nationala nu este un pol de dezvoltare pentru grup, iar daca grupul se va implica in presa cotidiana nationala, implicarea va fi doar marginala. Mai mult, "Scrisoarea de strategii" prevede ca o eventuala participatie a grupului Lagardere la Le Monde SA se va situa in jurul a 10%.



Surse apropiate celor doua parti au indicat ca Lagardere ar putea prelua regia publicitara a Le Monde, cunoscuta sub numele La Grande Regie. Interdeco, regia grupului Lagardere, pare bine plasata pentru a opera si regia celor de la Le Monde.



Lagardere detine deja 10% din actiunile Midi Libre, care este imprimeria ziarului Le Monde. Le Monde, care trebuie sa-si majoreze pachetul de actiuni detinut la Midi Libre pana la 95%, ar putea propune actionarilor minoritari, printre care Lagardere, sa-si mareasca participatiile la Le Monde SA. Deocamdata, grupul Le Monde, in parteneriat cu aliatii sai europeni si francezi detine in jur de 66% din grupul Midi Libre, cealalta treime de capital apartinand companiilor Hachette, Groupama, Credit agricole si Casa de Economii. Acelasi principiu de schimb a fost mentionat si pentru grupul spaniol de presa El Pais, la randul lui actionar minoritar la Midi Libre. Este posibil ca ziarul madrilen sa-si schimbe partea detinuta la Midi Libre cu o participatie in cadrul structurii Le Monde SA.



Jean-Marie Colombani, presedintele executiv al Le Monde a anuntat ca va avea loc o intalnire cu salariatii grupului, in care va face cunoscute modalitatile de recapitalizare, precum si primii investitori. Colombani este asteptat sa dezvaluie numele succesorului lui Edwy Plenel in functia de redactor sef al cotidianului.



Prin aceasta recapitalizare, Le Monde spera sa adune fonduri in valoare de 50 de milioane de euro, care vor permite finantarea pierderilor pentru 2005, precum si planul de relansare a cotidianului. Data lansarii noii formule a ziarului nu este deocamdata cunoscuta, Colombani ezitand intre septembrie 2005 si ianuarie 2006. In asteptarea acesteia, Le Monde a pus la punct un plan economic, insotit de un plan de plecari voluntare de personal. In incercarea de a reduce costurile, grupul a anuntat recent incetarea aparitiei suplimentului cultural Aden, precum si plecarea celor treisprezece angajati care se ocupau de realizarea lui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO