Media & Advertising

Le Monde are nevoie de bani

03.12.2004, 00:00 7



Prioritatea presedintelui grupului de presa francez Le Monde, Jean-Marie Colombani, are acum ca prioritate acum gasirea de surse de finantare pentru relansarea cotidianului pana la sfarsitul acestui an, scrie Le Figaro.



"Pana in 2005, cheltuielile salariale ale grupului vor fi fixate pentru recapitalizarea grupului, avand ca obiectiv relansarea ziarului", a declarat conducerea grupului de presa. Aceasta intentioneaza listarea la bursa a societatii Le Monde SA, controlata de catre holdingul Le Monde & Partenaires associes (MPA), si scoaterea la vanzare a circa 30 pana la 35 de procente din actiunile Le Monde. Pana acum, MPA a detinut 97% din societatea Le Monde SA, la care celalalt actionar, Le Nouvel Observateur detine 3%. In urma acestei operatiuni, pachetul detiut de MPA la Le Monde va scadea de la 97% la 65%, insa holdingul va recupera 50 de milioane de euro, iar valoarea de piata a Le Monde SA va ajunge la 200 de milioane de euro. Cele 50 de milioane de euro obtinute in urma vanzarii de actiuni vor fi suficienti pentru redresarea ziarului si pentru a oferi conducerii "o buna perspectiva pentru urmatorii cinci ani".



Banca Rothschild a fost mandatata sa se ocupe de aceste operatiuni financiare. Conducerea grupului a realizat deja primele contacte informale cu partenerii istorici ai grupului si asteapta solicitari din partea altor companii din sector. Grupul Lagardere, care este deja partener cu Le Monde, ar putea fi favorit in vederea viitoarelor tranzactii. Deocamdata, insa, conducerea grupului Lagarderea indicat ca "presa cotidiana nationala (PQN) nu reprezinta un pol de dezvoltare pentru grup, deci implicarea acestuia in PQN nu poate fi decat marginala". Conducerea grupului Le Monde considera ca grupul italian Rizzoli va fi un candidat serios, avand in vedere parteneriatul istoric dintre cotidianul El Pais si ziarul francez. "El Pais este un partener istoric care va fi solicitat fara indoiala, in masura in care cauta sa se o intrare de durata in Franta", a declarat conducerea Le Monde.





Le Monde stie ce va face cu banii



Cele 50 de milioane de euro vor permite finantarea pierderilor cotidianului Le Monde din 2005, deoarece se asteapta ca grupul sa inregistreze pierderi si anul viitor. Conducerea grupului va putea in sfarsit sa finanteze "planul de start" si sa inceapa relansarea cotidianului, insa acesti bani nu vor fi suficienti pentru ca grupul sa scape de datorii. Datoria grupului se ridica la 130 de milioane de euro, in timp ce fondurile proprii sunt evaluate la 240 de milioane de euro.



"Odata realizata operatiunea de recapitalizare, vom putea demara faza a treia a proiectului nostru, care are in vedere relansarea editoriala a titlurilor grupului", a declarat Colombani. Relansarea cotidianului reprezinta "punctul cheie pentru sanatatea grupului" si va fi demarata de catre redactie incepand cu luna martie a anului viitor, insa data lansarii noii formule a Le Monde n-a fost inca fixata. "Luna septembrie ar putea fi o tinta realista daca noua formula nu va fi foarte mult diferita, insa daca se doreste o formula cu adevarat inovatoare, va trebui sa asteptam pana in 2006", a indicat conducerea Le Monde. Ideea ca Le Monde sa se vanda dimineata pare putin prea transanta, deoarece aceasta operatiune ar putea creea mai multe probleme, avand in vedere ca piata este deja bine stabilita si ca in Paris se distribuie peste 800.000 de exemplare de cotidiane gratuite.





Sindicatele vor sa discute planul de restructurare



Recent, sindicatele de la Le Monde au reunit salariatii grupului in cadrul adunarii generale a actionarilor, pentru a discuta pe marginea planului de reconstructie a cotidianului.



Conform sindicatelor, bugetul revazut pentru 2004 al cotidianului, evaluat de catre cabinetul de consultanta Secafi Alpha, prevede un deficit de 9,9 milioane de euro. "Rezultatul operational al societatii care editeaza Le Monde ar fi trebuit sa fie de 3,7 milioane de euro, la care trebuie adaugati 7,3 milioane de euro din costuri financiare si 4,5 milioane de euro, pierderi exceptionale", au explicat reprezentantii sindicatelor. Asadar, deficitul cotidianului ramane constant. Aproximativ 70 de salariati au fost prezenti la aceasta adunare generala. Ei le-au cerut consiliului de conducere al societatii informatii suplimentare despre viitorul plan de restructurare. Ei doresc sa stie, in special, care va fi schema de organizare a societatii si care va fi contributia conducerii la efortul de reducere a costurilor salariale.



Negocierile dintre sindicate si conducere au vizat, in mod deosebit, plecarea a 90 de salariati, dintre care 35 de jurnalisti. Prima "victima" a restructurarii pare sa fie editorul executiv al Le Monde, Edwy Plenel, care si-a anuntat recent demisia.





Rothschild vrea sa preia Liberation



In timp ce Le Monde pregateste recapitalizarea, cotidianul de stanga Liberation are deja oferte de preluare din partea investitorilor. Edouard de Rothschild, mostenitorul imperiului bacar Rothschild a intrat in lupta pentru preluarea ziarului. El s-a oferit sa investeasca 20 de milioane de euro in Liberation, in schimbul a 30 de procente din actiunile acestui ziar neprofitabil. Rothschild vrea sa foloseasca liberation ca piesa centrala in cadrul unui nou grup de media.



Liberation a mai primit o oferta de preluare din partea omului de afaceri francez Vincent Bollore, in urma cu cateva saptamani. Acesta vrea sa faca legatura intre Liberation si celelalte participatii pe care le are in grupuri de media.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO