Info

(P) Numărul românilor care plătesc cu cardul, în creştere continuă

(P) Numărul românilor care plătesc cu cardul, în...

Autor: Publicitate

05.05.2022, 08:00 237

Numărul românilor care aleg să facă tranzacţii cu cardul este în creştere continuă în ultimii doi ani, ţara noastră începând să se apropie de nivelul UE.

Conform datelor statistice furnizate de BNR, valoarea şi numărul tranzacţiilor de plată cu cardurile au crescut cu 60%. Datele sunt valabile pentru iunie 2021, în comparaţie cu aceleaşi date din iunie 2019.

Astfel, numărul tranzacţiilor de plată cu carduri a ajuns la 327 de milioane, comparativ cu 203 de milioane în iunie 2019. Iar valoarea tranzacţiilor a ajuns la 41.4 miliarde de lei, fata de 25.8 miliarde de lei în iunie 2019.

Creşterile sunt constante de la an la an. Spre exemplu, comparativ cu luna iunie 2020, valoarea tranzacţiilor de plată cu carduri a crescut cu 46%. O creştere s-a înregistrat şi la nivelul anului 2021 în comparaţie cu 2020, conform unui comunicat remis de procesatorul de plăţi NETOPIA Payments. Astfel, valoarea totală a tranzacţiilor online a crescut cu 55% în 2021 comparativ cu 2020. De asemenea, s-a înregistrat şi o creştere de 40% a numărului tranzacţiilor efectuate.

Specialiştii anticipează că procesul de creştere va fi unul constant. Pentru anul 2022 se estimează o creştere de cel puţin 35% a operaţiunilor online cu cardul.

Românii apelează la plăţile online în tot mai multe domenii, de la cumpărături la plata facturilor, până la dorinţa de a se distra la jocuri de noroc, la pacanele online, ruletă ori pariuri online. De altfel, în ultimii doi ani, magazinele online şi companiile din domeniul jocurilor de noroc licenţiate de ONJN au înregistrat creşteri constante.

 

Şi valoarea medie a unei tranzacţii online a crescut

Conform datelor pe anul 2021, inclusiv valoarea medie a tranzacţiilor online prin intermediul cardurilor a crescut cu 12%. Astfel, de la 215 în 2020, media tranzacţiilor online a ajuns la 240 de lei.

De la an la an se observă şi o schimbare de comportament când vine vorba de plăţile online, întrucât tot mai mulţi români aleg să plătească de pe dispozitivele mobile în detrimentul celor desktop. Astfel, în 2021, 57% au făcut plăţi de pe dispozitivele mobile şi 43% de pe cele desktop.

Conform datelor existente pentru finalul lunii 2021, numărul total al cardurilor aflate în circulaţie în ţara noastră era de 19.2 de milioane. S-a înregistrat, aşadar, o creştere de 8.5% comparativ cu aceleaşi date din iunie 2019, când românii aveau 17.7 milioane de carduri.

Dintre cele 19.2 milioane de carduri, doar 2.9 milioane erau de credit, în timp ce restul erau carduri de debit. Deşi creşterea este constantă şi se fac progrese şi în domeniul digitalizării şi a plăţilor cu cardul, ţara noastră este însă încă departe de media din UE. Oricum stăm mai bine decât în 2014, când 94% din plăţi erau cash.

Conform unui sondaj realizat de IRES în decembrie 2020 s-a putut observa că numărul românilor care retrag cash de la ATM-uri este din ce în ce mai mic. Scăderea este de 30% în raport cu situaţia din 2015. Pe de altă parte, 50% dintre cei care folosesc produse şi servicii bancare au spus că nu utilizează niciodată sau aproape niciodată aplicaţiile de Internet Banking, iar 43% dintre aceştia nu folosesc aplicaţia de Mobile Banking.

Ca o comparaţie, 98% dintre norvegieni deţin un card de debit şi doar 3-4% dintre tranzacţiile efectuate în această ţară mai sunt cash. Situaţia este similară şi în Finlanda, unde 98% dintre cetăţeni au card de debit şi 63% au şi card de credit. Dar cel mai bine la acest capitol stă Olanda, unde 99% dintre oameni au card de debit şi îl folosesc.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO