Info

(P) Judeţul Timiş atrage atenţia investitorilor. Oportunităţi pentru afaceri profitabile

(P) Judeţul Timiş atrage atenţia investitorilor....

Autor: Publicitate

22.04.2024, 08:00 902

Cu economia în plin avânt şi oportunităţi de investiţii în creştere, agricultura din România atrage tot mai mulţi investitori. Nu doar atât, însă normele UE privind protecţia mediului, precum şi sprijinul instituţiilor statului deschid drumul către inovare şi creştere durabilă în sectorul agricol. În regiunea vestică a ţării, judeţul Timiş se remarcă drept un centru vital al agriculturii, remarcându-se prin resursele naturale generoase şi printr-un cadru propice pentru practicarea agriculturii.

Interesul pentru terenurile agricole din judeţul Timiş este în creştere, devenind un obiectiv de investiţie atractiv pentru investitori din diverse domenii. Astfel, tranzacţiile cu terenuri agricole din această regiune au reprezentat o parte semnificativă din totalul pe ţară, iar numărul acestora este în continuă expansiune. În primele două luni ale anului curent, au fost încheiate aproximativ 850 de tranzacţii, marcând o creştere notabilă faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Oportunităţi de dezvoltare pentru investitori

„Judeţul Timiş, cu un potenţial agricol semnificativ din punct de vedere al condiţiilor climatice favorabile şi solurilor fertile, atrage interesul investitorilor datorită oportunităţilor de dezvoltare ale zonei. În anul 2023, tranzacţiile cu terenuri agricole în judeţul Timiş au reprezentat 5% din totalul per ţară. Mai mult, în primele două luni ale acestui an au fost încheiate aproximativ 850 de tranzacţii, marcând o creştere de 31% comparativ cu perioada similară a anului precedent”, declară Mădălin Aresmeriţoaie, Senior Consultant Industrial & Logistic Services, CBRE România.

Cifrele reflectă nu doar interesul crescut al investitorilor pentru resursele agricole din judeţul Timiş, ci şi potenţialul imens de dezvoltare şi prosperitate în acest sector. Într-un mediu caracterizat de schimbări şi evoluţii rapide, investiţia în agricultură în această regiune poate aduce beneficii durabile şi oportunităţi neaşteptate pentru cei implicaţi.

Exemplu de investiţie profitabilă pe termen lung

Cu solurile sale bogate şi clima favorabilă, judeţul Timiş oferă un mediu ideal pentru cultivarea unei varietăţi de culturi agricole, precum grâu, porumb, rapiţă, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, legume şi fructe. De asemenea, viticultura este o industrie activă şi de importanţă majoră la nivel regional, cu numeroase podgorii producătoare de vinuri recunoscute la nivel naţional şi internaţional.

Acest ecosistem dinamic se reflectă şi în diversitatea remarcabilă a culturilor din regiune. Datele arată că judeţul Timiş ocupă locul întâi pe ţară atât în ceea ce priveşte suprafaţa agricolă, cât şi cea arabilă, cu o suprafaţă agricolă totală de 693.034 hectare şi o suprafaţă arabilă de 530.808 hectare. Un exemplu notabil în acest sens este un lot de 1.500 de hectare, situat la doar 10 km distanţă de Recaş şi la 35 km nord de Timişoara, care se prezintă ca o oportunitate unică pentru dezvoltarea afacerilor agricole.

Terenul, cu un sol de tip argilă aluvionară maro, cu un conţinut de materie organică între 2,4% şi 3,7%, este recunoscut pentru fertilitatea sa excepţională şi capacitatea de a susţine o varietate de culturi agricole. Fiind situat în proximitatea a două oraşe, terenul beneficiază de acces uşor la infrastructură urbană şi la pieţele locale, facilitand transportul şi distribuţia produselor agricole. De asemenea, proprietatea se află în proximitatea a două ferme, ceea ce deschide uşi către potenţiale colaborări şi facilitează accesul la resurse şi infrastructură agricolă de încredere.

Potenţial şi oportunităţi pentru investitori în agricultură

În ciuda potenţialului agricol al Timişului, agricultorii se confruntă cu problema pieţei de desfacere. În contextul internaţional, exporturile determină o pierdere de capital din partea fermierilor români, precum şi o scădere a preţurilor pentru materia primă, conducând la incapacitatea fermierilor de a-şi asigura cheltuielile şi dependenţa acestora faţă de instituţiile financiare. Soluţia în acest sens o reprezintă investiţiile, precum terenurile mari, de peste 1500 de hectare, şi asocierile între fermieri. Aceste opţiuni ar aduce o serie de oportunităţi, cum ar fi economiile de scară, accesul la tehnologii şi resurse mai avansate, precum şi creşterea competitivităţii pe piaţă.

În paralel cu exploatarea culturilor agricole, sectorul zootehnic din judeţul Timiş se prezintă ca un domeniu cu un potenţial neexploatat, dar promiţător pentru dezvoltarea unei agriculturi durabile şi profitabile. O creştere în numărul de ferme zootehnice şi o mai mare implicare în acest sector ar putea contribui nu doar la acoperirea cererii interne de produse lactate şi carne, dar şi la furnizarea de îngrăşăminte naturale esenţiale pentru menţinerea fertilităţii solului.

Cu toate acestea, nu numai agricultura atrage atenţia investitorilor. Dezvoltările logistice din judeţul Timiş îl plasează pe primul loc regional ca hub industrial, după Bucureşti. Această poziţionare strategică, la graniţa de vest a ţării şi cu o infrastructură dezvoltată, inclusiv autostrada A1, atrage investitori din domenii precum logistică, automotive şi producţie.

„Poziţionarea unui teren pentru investiţie este unul dintre cele mai importante aspecte în adoptarea deciziei de achiziţie. Terenurile cu acces facil, cele poziţionate în apropierea autostrăzii sau în apropierea oraşelor sunt cele mai vandabile produse. Sectorul energetic a cunoscut un an destul de dinamic şi se estimează că această tendinţă se va menţine şi pe tot parcursul anului 2024, având în vedere faptul că cererea de terenuri care permit dezvoltarea unor proiecte fotovoltaice şi eoliene a crescut semnificativ pe parcursul anului 2023”, a completat  Mădălin Aresmeriţoaie.

Cu solurile bogate, climă favorabilă şi accesul uşor la infrastructură, terenurile din zona Timişului oferă un cadru ideal pentru diversificarea culturilor şi implementarea practicilor agricole inovatoare. Investiţia în agricultura din această regiune nu doar că poate aduce beneficii financiare substanţiale, ci contribuie la dezvoltarea durabilă a comunităţii locale şi la promovarea unei agriculturi mai responsabile din punct de vedere al mediului. Astfel, atât pentru investitori cât pentru şi agricultori, Judeţul Timiş devine un centru vital al afacerilor agricole, logistice şi industriale, oferind oportunităţi de investiţie atractive pentru antreprenorii şi investitorii dornici să dezvolte afaceri profitabile.

Descoperiţi avantajele şi perspectivele oferite de acest mediu dinamic, optim pentru dezvoltarea afacerilor agricole şi industriale în studiul detaliat realizat de CBRE România. Alegeţi să investiţi în viitorul durabil al agriculturii şi să contribuiţi la creşterea prosperităţii locale!

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO