IMM

​Creşterea preţurilor la energie este resimţită de peste 98% dintre IMM-uri, care au în plan să majoreze preţurile produselor şi serviciilor lor cu până la 30%

​Creşterea preţurilor la energie este resimţită de...

Autor: Miruna Diaconu

15.02.2022, 10:58 122
Creşterea preţurilor la energie este resimţită şi în cazul microîntreprinderilor, companiilor mici şi mijlocii, care în proporţie de peste 98% au avut majorări ale facturilor la energie. Ca urmare a impactului pe care îl are criza energetică asupra sectorului de IMM-uri, firmele au în plan să crească preţul produselor şi serviciilor lor cu până la 30%, conform unui studiu realizat de către Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Valoarea facturilor la energia electrică a crescut cu 50% pentru aproape jumătate dintre companiile participante la studiu, iar aceeaşi creştere a fost înregistrată şi în cazul facturilor la gaze naturale pentru peste o treime din companii.

Circa 42% dintre IMM-uri au spus că vor creşte preţurile finale între 10% şi 30%, iar aproape 20% vor creşte cu un procent mai mic de 10%, pe când 20% nu vor creşte deloc.

Impactul crizei energetice va duce la urmări semnificative în cazul acestor companii, care în proporţie de 76% vor reduce sau amâna investiţiile viitoare, iar 44% vor diminua activitatea firmei. Totodată, studiul arată că 1 din 10 companii urmează să se închidă în perioada următoare ca urmare a costurilor la energie.

În cazul diminuării sau închiderii activităţii firmei, impactul va fi şi asupra angajaţilor, astfel că aproape jumătate dintre antreprenorii participanţi la studiu au în plan să disponibilizeze între 1 şi 9 angajaţi, însă aproape 40% dintre companii nu vor renunţa la forţa de muncă.

Circa 78% dintre antreprenori sunt de părere că principala măsură pentru diminuarea impactului resimţit este reglementarea pieţei pe între lanţul energetic (producător – distribuitor – furnizor) şi stabilirea unui plafon al comisionului perceput de maximum 10-15%. Cu toate acestea, 64% sunt de părere că statul ar trebui să adopte măsuri de susţinere pentru dezvoltarea de unităţi proprii de energie de către întreprinzători, inclusiv finanţarea IMM-urilor în vederea instalării de panouri fotovoltaice.​​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO