IMM

Ce oferte au băncile pentru IMM-uri şi cum pot fi depăşite piedicile accesării unui credit?

Ce oferte au băncile pentru IMM-uri şi cum pot fi depăşite piedicile accesării unui credit?

Autor: Mirabela Tiron

28.06.2011, 00:02 838

Băncile de pe piaţa locală susţin că obiectivul pe anul acestaeste creşterea numărului de cre­dite acordate întreprin­de­rilormici şi mijlocii, iar pentru a susţine accesul IMM-urilor lafinanţare au încheiat convenţii cu Fondul de Garantare a Creditelorpentru IMM-uri (FNGCIMM) sau cu Fondul de Garantare a CredituluiRural (FGCR), ca alternativă pentru si­tua­ţiile în care firmele nudispun de garanţii.

Astfel că principalul obstacol în contrac­tarea de credite,lipsa garanţiilor, este eli­minat prin introducerea unor credite cenu necesită constituirea de garanţii materiale. Băncile vor să vadădin par­tea între­prin­ză­to­rilor planuri de afaceri rea­liste şipreviziuni clare legate de evoluţia vân­zărilor.

"Obiectivul este creşterea platformei de cre­dite rapideacordate în lei şi euro IMM-urilor, dezoltarea unor produse şiparte­ne­riate noi, precum şi facilitarea accesului la fon­durileeuropene", a declarat Daniel Szekely, director clienţi IMM încadrul Băncii Transilvania, care a acordat anul trecut IMM-urilorpeste 3.000 de credite gata garantate (valoarea maximă a unei liniide credit fiind de 250.000 de lei - circa 60.000 de euro).

Banca Transilvania a lansat în februarie un credit rapid, fărăgaranţii materiale pentru IMM-uri. Acesta nu necesită consti­tuireade garanţii materiale sub formă de ipo­teci pe imobile sau gajuripe echi­pa­mente sau alte utilaje, mijloace de transport. Înaproape două luni s-au acordat 700 de credite de acest tip,potrivit lui Szekely.

"Per total, banca a reuşit să acorde mult mai multe creditecomparativ cu aceeaşi perioa­dă a anului trecut", a declaratSzekely. El a mai precizat că Banca Transil­vania a acordat sute descrisori de confort cu angajament, necesare depunerii do­sarelor definanţare şi pentru ca proiectele eligibile să primească fondurieuropene neram­bur­sabile.

Anul trecut, Banca Transilvania a lansat în colaborare cuFNGCIMM linia de credit "Gata garantate".

Roxana Cosmescu, directorul executiv, polul comercial al reţeleiBRD-Groupe So­ciété Générale, a declarat că pentru a sus­ţineaccesul IMM-urilor la finanţare BRD a semnat convenţii de garantarecu FGCR, FNGCIMM şi EXIMBANK, ca alternativă pentru situaţiile încare acestea nu dispun de ga­ranţii suficiente. "Încurajăm clienţiisă ape­leze la fonduri europene şi îi susţinem, ală­turi deconsultanţii de specialitate, în con­tu­rarea proiectelor deinvestiţii", a precizat Roxana Cosmescu.

BRD - Groupe Société Générale a acordat IMM-urilor anul trecutcredite în valoare de 12 miliarde de lei (2,8 mld. euro),reprezentând aproximativ 30% din totalul finanţărilor acordate debancă, ptorivit Roxanei Cosmescu.

Daniel Szekely, director clienţi IMM în cadrul BănciiTransilvania, susţine că pentru a accesa un credit bancarîntreprinderile mici şi mijlocii trebuie să pregătească planuri deafaceri realiste, adică previziuni clare legate de evoluţiavânzărilor şi a veniturilor, şi nu statistici de zeci depagini.

"Cererea s-a restrâns, dar nu a dispărut. În prezent, cerereaîncepe să crească şi aceasta înseamnă că aceia care cumpără nu vorfi cel puţin la fel de atenţi la «coşul de cumpărături» sau, dacăvorbim de achiziţii în industrie, se va urmări contractarea unorfurnizori stabili, care şi-au dovedit eficienţa pe timp de criză",a precizat Daniel Szekely.

Dan Emilian Croitoru, directorul exe­cutiv adjunct în cadrulDirecţiei IMM a BCR, a susţinut că în ultima perioadă au foststructurate noi produse de finanţare, adap­tate diferitelor domeniide activitate

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri(FNGCIMM) este un instrument al Guvernului pentru implementareapoliticilor de sprijinire a dezvoltării sectorului.Această societate facilitează accesul la finanţări prinacordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractatede la bănci. Astfel că tinerilor întreprinzători li se oferăgaranţii de până la 80% din valoarea creditului solicitat şi depână la 80.000 euro (echivalent în lei) pentru creditelecontractate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO