Ce oferte au băncile pentru IMM-uri şi cum pot fi depăşite piedicile accesării unui credit?

Autor: Mirabela Tiron 28.06.2011

Băncile de pe piaţa locală susţin că obiectivul pe anul acesta este creşterea numărului de cre­dite acordate întreprin­de­rilor mici şi mijlocii, iar pentru a susţine accesul IMM-urilor la finanţare au încheiat convenţii cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) sau cu Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), ca alternativă pentru si­tua­ţiile în care firmele nu dispun de garanţii.

Astfel că principalul obstacol în contrac­tarea de credite, lipsa garanţiilor, este eli­minat prin introducerea unor credite ce nu necesită constituirea de garanţii materiale. Băncile vor să vadă din par­tea între­prin­ză­to­rilor planuri de afaceri rea­liste şi previziuni clare legate de evoluţia vân­zărilor.

"Obiectivul este creşterea platformei de cre­dite rapide acordate în lei şi euro IMM-urilor, dezoltarea unor produse şi parte­ne­riate noi, precum şi facilitarea accesului la fon­durile europene", a declarat Daniel Szekely, director clienţi IMM în cadrul Băncii Transilvania, care a acordat anul trecut IMM-urilor peste 3.000 de credite gata garantate (valoarea maximă a unei linii de credit fiind de 250.000 de lei - circa 60.000 de euro).

Banca Transilvania a lansat în februarie un credit rapid, fără garanţii materiale pentru IMM-uri. Acesta nu necesită consti­tuirea de garanţii materiale sub formă de ipo­teci pe imobile sau gajuri pe echi­pa­mente sau alte utilaje, mijloace de transport. În aproape două luni s-au acordat 700 de credite de acest tip, potrivit lui Szekely.

"Per total, banca a reuşit să acorde mult mai multe credite comparativ cu aceeaşi perioa­dă a anului trecut", a declarat Szekely. El a mai precizat că Banca Transil­vania a acordat sute de scrisori de confort cu angajament, necesare depunerii do­sarelor de finanţare şi pentru ca proiectele eligibile să primească fonduri europene neram­bur­sabile.

Anul trecut, Banca Transilvania a lansat în colaborare cu FNGCIMM linia de credit "Gata garantate".

Roxana Cosmescu, directorul executiv, polul comercial al reţelei BRD-Groupe So­ciété Générale, a declarat că pentru a sus­ţine accesul IMM-urilor la finanţare BRD a semnat convenţii de garantare cu FGCR, FNGCIMM şi EXIMBANK, ca alternativă pentru situaţiile în care acestea nu dispun de ga­ranţii suficiente. "Încurajăm clienţii să ape­leze la fonduri europene şi îi susţinem, ală­turi de consultanţii de specialitate, în con­tu­rarea proiectelor de investiţii", a precizat Roxana Cosmescu.

BRD - Groupe Société Générale a acordat IMM-urilor anul trecut credite în valoare de 12 miliarde de lei (2,8 mld. euro), reprezentând aproximativ 30% din totalul finanţărilor acordate de bancă, ptorivit Roxanei Cosmescu.

Daniel Szekely, director clienţi IMM în cadrul Băncii Transilvania, susţine că pentru a accesa un credit bancar întreprinderile mici şi mijlocii trebuie să pregătească planuri de afaceri realiste, adică previziuni clare legate de evoluţia vânzărilor şi a veniturilor, şi nu statistici de zeci de pagini.

"Cererea s-a restrâns, dar nu a dispărut. În prezent, cererea începe să crească şi aceasta înseamnă că aceia care cumpără nu vor fi cel puţin la fel de atenţi la «coşul de cumpărături» sau, dacă vorbim de achiziţii în industrie, se va urmări contractarea unor furnizori stabili, care şi-au dovedit eficienţa pe timp de criză", a precizat Daniel Szekely.

Dan Emilian Croitoru, directorul exe­cutiv adjunct în cadrul Direcţiei IMM a BCR, a susţinut că în ultima perioadă au fost structurate noi produse de finanţare, adap­tate diferitelor domenii de activitate

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) este un instrument al Guvernului pentru implementarea politicilor de sprijinire a dezvoltării sectorului. Această societate facilitează accesul la finanţări prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci. Astfel că tinerilor întreprinzători li se oferă garanţii de până la 80% din valoarea creditului solicitat şi de până la 80.000 euro (echivalent în lei) pentru creditele contractate.