Franta

Lafarge si-a recuperat investitia in cinci ani

14.07.2005, 16:48 17

Francezii de la Lafarge, unul dintre cele mai mari grupuri de materiale de constructii din lume, au investit pana acum peste 300 mil. euro in operatiunile din Romania, in toate cele patru divizii ale grupului: ciment, agregate si betoane, placi de gips-carton si materiale pentru acoperisuri.

"Investitia initiala de capital a fost recuperata la 5 ani de la intrarea pe piata romaneasca, iar cresterea constanta din sectorul constructiilor din ultimii ani este incurajatoare pentru domeniul in care Lafarge activeaza.

Dupa o integrare rapida a operatiunilor, experienta acumulata aici serveste in prezent ca exemplu altor colegi din grup, la Paris, Viena, in Rusia sau Serbia", a spus Philippe Questiaux, presedinte director general al Lafarge Romcim.

Grupul Lafarge a intrat in Romania in 1997 prin achizitia producatorului de ciment Romcim. Acum francezii detin trei fabrici de ciment la Medgidia, Hoghiz (judetul Brasov) si Targu-Jiu, concurand cu elvetienii de la Holcim si germanii de la HeidelbergCement. Cei trei mari producatori la nivel mondial de ciment, betoane si agregate au investit din 1997 pana acum peste 900 mil. euro in Romania.

Lafarge, Holcim si HeidelbergCement isi impart in parti aproape egale o piata a cimentului de circa 300 mil. euro pe an. Cele trei companii au fost amendate recent de Consiliul Concurentei, fiind acuzate ca au stabilit preturile la ciment printr-o intelegere care a luat forma unui cartel. Companiile au contestat decizia, iar Lafarge a deschis un proces.

Anul acesta, afacerile grupului Lafarge in Romania s-ar putea ridica la peste 200 mil. euro, in timp ce profitul net s-ar situa la 30 - 35 mil. euro, conform unor estimari.

Anul trecut, grupul Lafarge a inregistrat in Romania o crestere a cifrei de afaceri de peste 27% fata de cele circa 160 mil. euro din 2003, datorita atat cresterii pietei, dar si ca urmare a unor elemente de strategie precum integrarea pe verticala a afacerilor companiei, prezenta tuturor diviziilor Lafarge si asigurarea unui mix intre cresterea organica si dezvoltarea de capacitati (acoperisuri, gips). Lafarge Romcim, divizia de ciment si principala companie a grupului francez la nivel local, estima pentru acest an o crestere a cifrei de afaceri de 6-7% fata de 2004 (160 mil. euro), crestere care va urma trendul general al pietei. Exporturile acopera circa 40% din productia fabricilor de ciment Lafarge, principalele destinatii de export fiind tari din Africa, precum Camerun sau Nigeria.

Lafarge Romcim, care acopera aproximativ o treime din cererea interna, este cel mai mare exportator de ciment din Romania, prin intermediul fabricii de la Medgidia, situata in apropierea portului Midia.

Vanzarile producatorului de ciment pe piata interna au inregistrat o crestere puternica in primul trimestru al acestui an, de 22,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Dupa perioada buna de anul trecut si in pofida rezultatelor bune obtinute in Romania, vanzarile inregistrate in Europa de Est au scazut anul acesta ca urmare a diminuarii cantitatilor cerute in Polonia si Rusia.

Investitorii straini au anuntat in ultimii doi ani proiecte de investitii de sute mil. euro pe piata materialelor de constructii din Romania, atrasi pe de o parte de rata mare de dezvoltare a pietei de profil, iar pe de alta parte, de marjele bune de profit obtinute de catre operatorii deja prezenti. In anii urmatori, numai Lafarge Romcim va aloca pentru respectarea cerintelor de mediu si alte activitati 100 mil. euro.

"Mediul de afaceri din Romania este unul emergent, in formare, iar intensitatea concurentiala in domeniul serviciilor pe piata furnizorilor specifici este in continua dezvoltare, de exemplu furnizorii de electricitate. Totusi, de exemplu, consumul de ciment pe cap de locuitor este inca inferior tarilor din Uniunea Europeana, dar si din regiune, in principal din cauza intarzierii demararii proiectelor majore de infrastructura din Romania. Apreciem ca varful acestuia se va atinge in intervalul 2012-2014", a spus Philippe Questiaux.

Cimentul a avut parte in 2004 de o crestere de circa 10%, cea mai mare de la venirea celor trei grupuri internationale pe piata, tragand in sus cifra de afaceri a celor trei jucatori internationali, dar si importurile din Ucraina, ajunse la un nivel record (estimate la 5-6% din piata).

Fondurile alocate pentru mediu de catre investitorul francez depasesc 36 mil. euro, ceea ce inseamna peste o treime din totalul investitiilor industriale realizate de la intrarea pe piata. Compania dispune in prezent de posibilitatea tehnologica de a coincinera 18 categorii de deseuri, practica folosita de peste 20 de ani in tarile europene. Recent, producatorul de ciment a finalizat la fabrica din Medgidia o investitie de un milion de euro destinata protectiei mediului.

Compania va aloca 30 mil. euro, in perioada 2007-2012, pentru activitatile legate de protectia mediului inconjurator.

In prezent, majoritatea activitatilor Lafarge in Romania se deruleaza prin Lafarge Romcim (ciment), Lafarge Agregate (agregate si betoane), Lafarge Arcom Gips (gips-carton), Bramac si Schiedel (acoperisuri si cosuri) si operatorul portuar Sicim Constanta.

Gigantul francez al materialelor de constructii isi va tripla capacitatea de productie a fabricii sale de gips-carton din Romania (Lafarge Arcom Gips), ca urmare a cresterii rapide a consumului pe piata locala. Prin aceasta miscare (investitie estimata la 10 - 20 mil. euro), Lafarge se va bate direct cu un alt gigant international in domeniu, britanicii de la BPB, pentru prima pozitie in afacerile cu gips-carton din Romania, estimate la 40 mil. euro in 2004. La nivel mondial, francezii au anuntat un plan masiv de investitii, de 300 mil. euro, pentru extinderea diviziei lor de gips-carton, plan care include si fabrica situata in apropierea Bucurestiului - unicul producator autohton de profil.

Lafarge Agregate si Betoane a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 18 mil. euro, mai mare cu 18% fata de 2003, si un profit net aferent de 1,15 mil. euro fata de doar 70.000 de euro in 2003.

Unul dintre partenerii Lafarge in domeniul sistemelor de acoperisuri, compania Bramac Sisteme de Invelitori (cu o cota de piata de 7-8%), estimeaza ca piata de profil se va ridica in acest an la 55 mil. euro, in crestere cu circa 12% fata de anul trecut. In urma finalizarii fabricii de tigla de la Sibiu cifra de afaceri a companiei a crescut in primele trei luni ale anului de patru ori fata de intervalul similar al anului trecut.

Cu afaceri in 75 de tari si cu circa 75.000 de angajati, Lafarge a inregistrat anul trecut o crestere cu 5,7% a vanzarilor la nivel global pana la valoarea de 14,4 mld. euro.



Saint Gobain vine cu o strategie agresiva

Adrian Mirsanu

Grupul francez de materiale de constructii Saint Gobain a intrat pe piata romaneasca anul trecut, anuntand derularea unei investitii de peste 100 milioane euro in construirea unei fabrici de sticla float la Calarasi. Fabrica va incepe productia in septembrie 2006, pana acum fiind investita circa o treime din suma. Investitia ar urma sa remodeleze nu numai portul de la Dunare si infrastructura din zona, dar chiar ar putea schimba structura pietei de profil, unde Romania este acum net importatoare. Aproximativ jumatate din productia fabricii va fi exportata catre pietele din regiune - Bulgaria, Ungaria, Serbia si Grecia. Francezii de la Saint Gobain au o strategie de expansiune agresiva pe piata romaneasca. Compania franceza a anuntat un plan de investitii de circa 40 milioane euro la Ploiesti, unde a preluat recent producatorul de materiale izolatoare pentru constructii DBW Ploiesti. Valoarea tranzactiei este estimata la circa 10 milioane euro, iar diferenta de capital pana la circa 40 milioane euro urmeaza sa fie destinata constructiei unei noi capacitati de productie la Ploiesti. Saint Gobain intentioneaza sa vina in Romania in maximum doi ani cu cea mai mare dintre diviziile sale, cea de distributie de materiale de constructii, afirma surse apropiate companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO