Franta

IMM-uri: francezii ar trebui sa ia exemplu de la italieni

14.07.2005, 16:35 10

"Peste 40 de firme franceze mari activeaza la ora actuala in Romania, iar relatiile de afaceri franco-romane sunt extrem de pozitive", spune Dan Bedros, presedintele Camerei de Comert franco-romane si in acelasi timp directorul companiei Alcatel. El afirma ca firmele franceze se bucura de deschiderea climatului de business romanesc si ca de obicei intampina putine dificultati la implantare, pentru ca piata absoarbe imediat oferta, fiind in crestere.

"Desigur, obstacolele clasice cu care se confrunta investitorii sunt lipsa infrastructurii, a unor sisteme performante de canalizare si alimentare cu gaze sau problemele cu administratiile locale, care sunt in continuare dominate de birocratie", adauga Bedros.

Cele mai atractive domenii pentru francezi sunt industria telecomunicatiilor, cea automobilistica, sectorul bancar si comertul cu amanuntul. "Din pacate, francezii sunt mai putin incisivi in sectorul IMM-urilor, unde italienii, de exemplu, se descurca foarte bine. IMM-urile sunt mai conservatoare si nu vor sa riste. Aici este si responsabilitatea Camerei, si ne straduim sa dinamizam piata din acest punct de vedere."

"Totusi, trebuie sa recunoastem ca investitiile franceze au niste puncte forte din economia romaneasca. Renault, de exemplu, e un motor fantastic in regiune, la ei stocurile se fac pe cinci zile si in acest timp se pune in miscare tot sistemul din jur, adica furnizorii produc caroserii, subansamble sau alte elemente fiindca lucrurile trebuie sa mearga inainte intr-un timp foarte scurt. De asemenea, daca ne uitam la Carrefour, vedem ca in procesul retailerului de dezvoltare a magazinelor se creeaza o adevarata cultura, iar daca la inceput articolele erau importate, acum se face selectia printre furnizorii romani, carora le-a fost ridicat semnificativ nivelul", explica Bedros.

Ca perspectiva de viitor, Bedros semnaleaza importanta dezvoltarii sectorului agricol. "Trebuie sa ne gandim ca in curand se va renunta la agricultura intensiva, si vor fi mult mai mult pretuite produsele naturale, sanatoase. Daca luam in considerare razboiul comercial privind produsele modificate genetic dintre Franta si SUA, ne dam seama cu usurinta de sansa Romaniei, care se poate baza pe forta de munca disponibila si pe suprafetele cultivabile mari. Agricultorii francezi au inceput si ei sa vada aternativa in Romania, incet-incet. Mai intai a fost Danone, apoi Vinul Cavalerului si probabil vor mai aparea si altii", afirma Bedros.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO