Fondul Proprietatea

Analiştii cred că FP va atrage investitori străini noi pe Bursă

19.01.2011, 23:50 27

Bursa a crescut uşor, cu 0,5%, pentru a treia şedinţăconsecutiv, deşi bursele vest-europene au înregistrat corecţii,însă prudenţa investitorilor la tranzacţionare a limitatlichiditatea la 13,2 milioane lei, sumă cu 39% mai redusă decâtrulajul de marţi. Şeful Departamentului de Cercetare Pieţe deCapital al BCR, Mihai Iulian Căruntu, spune că în continuareevoluţia pieţei locale va fi determinată de bursele mature.Totodată, el afirmă că creşterile consemnate în acest an de piaţalocală sunt determinate de listarea Fondului Proprietatea, precumşi de faptul că există o oarecare îmbunătăţire a percepţieiriscului de ţară.

"Datorită listării Fondului Proprietatea, cred că perioadaviitoare va fi una de referinţă pentru bursa noastră în sensul căeste o ocazie foarte bună ca şi alte titluri să atragă atenţiainvestitorilor străini, care ar investi pentru prima dată pe piaţadin România. În mod logic, ei ar putea urmări să îşi diversifice petermen mediu portofoliile şi pe alte acţiuni de la BVB. Din aceastăperspectivă, cred că argumentele fundamentale vor conta sensibilmai mult în perioada următoare în ceea ce priveşte selecţiatitlurilor celor mai lichide şi că în consecinţă investitorii vorfi mai selectivi şi vom vedea diferenţe semnificative între modulîn care bursa va aprecia diferite companii în 2011", a declaratCăruntu.

În primele 30 de minute piaţa a avansat cu 1%, însă, ulterior,ritmul ascendent s-a temperat, odată cu revenirea burselor maturedin Europa la niveluri apropiate de cele de la finalul sesiunii demarţi.

Ultimele transferuri cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în mediecu 0,57%, la cotaţii în creştere uşoară, în medie de 0,36%, auîncheiat ziua şi acţiunile celor cinci societăţi de investiţiifinanciare (SIF).

Căruntu a menţionat că există două abordări, generală a pieţeişi, respectiv, specifică pentru acţiunile cele mai lichide, caredau speranţă că anul 2011 va fi unul "bun" inclusiv prin efectul destimulare a interesului investitorilor străini generat de listareaFP.

"Abordarea generală arată că BVB în ansamblu este evaluată camla valoarea contabilă, iar acest nivel al preţurilor lasă loc decreştere pe termen mediu/lung mai ales că vorbim de o piaţăemergentă din Uniunea Europeană care ar trebui să îşiîmbunătăţească profilul de risc în acest an. Deci loc de creşterear fi începând din momentul în care investitorii vor socoti cafiind îndeajuns de predictibil procesul de recuperare sănătoasă aeconomiei locale cuplat cu gestionarea noului acord cu FMI", aafirmat analistul.

Totodată, el crede că perspectivele situaţiei financiare înacest an sunt mulţumitoare pentru companiile ale căror acţiuni suntprintre cele mai tranzacţionate.

La ora 12:36, a fost realizată o tranzacţie specială cu 0,018%din acţiunile BRD (BRD), în valoare de 1,8 milioane lei. Titlurileau fost cedate la preţul de 14,71 lei, în creştere cu 0,75%.

La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europeneînregistrau corecţii de până la 0,3%. Totodată, majoritateaburselor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu cel mult1,1%, iar pieţele din Rusia şi Ungaria avansau cu maximum 0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO