Analiştii cred că FP va atrage investitori străini noi pe Bursă

Ziarul Financiar 19.01.2011

Bursa a crescut uşor, cu 0,5%, pentru a treia şedinţă consecutiv, deşi bursele vest-europene au înregistrat corecţii, însă prudenţa investitorilor la tranzacţionare a limitat lichiditatea la 13,2 milioane lei, sumă cu 39% mai redusă decât rulajul de marţi. Şeful Departamentului de Cercetare Pieţe de Capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu, spune că în continuare evoluţia pieţei locale va fi determinată de bursele mature. Totodată, el afirmă că creşterile consemnate în acest an de piaţa locală sunt determinate de listarea Fondului Proprietatea, precum şi de faptul că există o oarecare îmbunătăţire a percepţiei riscului de ţară.

"Datorită listării Fondului Proprietatea, cred că perioada viitoare va fi una de referinţă pentru bursa noastră în sensul că este o ocazie foarte bună ca şi alte titluri să atragă atenţia investitorilor străini, care ar investi pentru prima dată pe piaţa din România. În mod logic, ei ar putea urmări să îşi diversifice pe termen mediu portofoliile şi pe alte acţiuni de la BVB. Din această perspectivă, cred că argumentele fundamentale vor conta sensibil mai mult în perioada următoare în ceea ce priveşte selecţia titlurilor celor mai lichide şi că în consecinţă investitorii vor fi mai selectivi şi vom vedea diferenţe semnificative între modul în care bursa va aprecia diferite companii în 2011", a declarat Căruntu.

În primele 30 de minute piaţa a avansat cu 1%, însă, ulterior, ritmul ascendent s-a temperat, odată cu revenirea burselor mature din Europa la niveluri apropiate de cele de la finalul sesiunii de marţi.

Ultimele transferuri cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,57%, la cotaţii în creştere uşoară, în medie de 0,36%, au încheiat ziua şi acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF).

Căruntu a menţionat că există două abordări, generală a pieţei şi, respectiv, specifică pentru acţiunile cele mai lichide, care dau speranţă că anul 2011 va fi unul "bun" inclusiv prin efectul de stimulare a interesului investitorilor străini generat de listarea FP.

"Abordarea generală arată că BVB în ansamblu este evaluată cam la valoarea contabilă, iar acest nivel al preţurilor lasă loc de creştere pe termen mediu/lung mai ales că vorbim de o piaţă emergentă din Uniunea Europeană care ar trebui să îşi îmbunătăţească profilul de risc în acest an. Deci loc de creştere ar fi începând din momentul în care investitorii vor socoti ca fiind îndeajuns de predictibil procesul de recuperare sănătoasă a economiei locale cuplat cu gestionarea noului acord cu FMI", a afirmat analistul.

Totodată, el crede că perspectivele situaţiei financiare în acest an sunt mulţumitoare pentru companiile ale căror acţiuni sunt printre cele mai tranzacţionate.

La ora 12:36, a fost realizată o tranzacţie specială cu 0,018% din acţiunile BRD (BRD), în valoare de 1,8 milioane lei. Titlurile au fost cedate la preţul de 14,71 lei, în creştere cu 0,75%.

La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene înregistrau corecţii de până la 0,3%. Totodată, majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu cel mult 1,1%, iar pieţele din Rusia şi Ungaria avansau cu maximum 0,5%.