Finanţe personale

Puneţi-vă deoparte 3.700 euro anual dacă vreţi o pensie decentă. Salariul mediu net pe economie - 330 euro/lună

Puneţi-vă deoparte 3.700 euro anual dacă vreţi o pensie decentă. Salariul mediu net pe economie - 330 euro/lună. Mai aveţi cu ce să trăiţi până la pensie?
22.09.2010, 11:53 75

Fiecare român care urmează să se pensioneze până în 2051 vatrebui să economisească în medie, anual, suma de 3.700 de europentru a-şi menţine un nivel de trai similar celui dinainte depensie, a declarat, miercuri, într-o conferinţă, directorul generalal Aviva Asigurări de Viaţă, Mihai Popescu, citat de Mediafax Business. Astaîn condiţiile în care salariul mediu net pe economie în luna iuliese situa la 330 euro pe lună.

"Cifra este rezultatul unei analize efectuate de grupul Aviva şicompania de consultanţă Deloitte în ţările europene. Practic,deficitul total al pensiilor în România ajunge la 40,2 miliarde deeuro, echivalentul a peste o treime din PIB-ul naţional. La nivelulEuropei, deficitul anual al pensiilor se ridică la 1.900 miliardede euro", a spus Popescu.

El a explicat că prin deficitul pensiilor se înţelege diferenţadintre venitul necesar pentru un nivel de trai adecvat lapensionare şi suma de bani pe care oamenii se aşteaptă în prezentsă o primească drept pensie.

Potrivit rezultatelor analizei, deficitul de pensii ajunge la68,8 miliarde de euro în Polonia, 25,3 miliarde de euro în Cehia şi9,5 miliarde de euro în Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO