Finanţe personale

Penalitati mai mari de intarziere pentru cine nu-si achita obligatiile fiscale in primele 30 de zile de la scadenta

21.04.2010, 16:49 135

Guvernul a aprobat astazi proiectul de modificare a Codului deProcedura Fiscala prin care se schimba sistemul de majorari sipenalitati de intarziere a obligatiilor fiscale.

"Prima veste buna este ca se reduce nivelul majorare de la 0,1% la0,05% pe zi", a declarat ministrul finantelor Sebastian Vladescudupa sedinta de Guvern.
Dar pe langa aceasta dobanda pe zi de intarziere, se introduce unnou sistem de penalitati prin care cei care au intarziat cu platadatoriei la stat intre 30 si 90 de zile platesc 5% din valoareadatoriei, iar cei care au intarziat mai mult de 90 de zile cu platarestantelor la bugetul statului platesc 15% din datorie.
Astfel, pentru cine intarzie pana in 30 de zile cu plata datoriilorla stat, noul sistem este mai avantajos, dar pentru cei careintarzie mai mult, povara va fi mai mare.
"Deci, ar fi ideea unei dobanzi care sa fie corelata - ceva maimare decat dobanda pietei, dar sa fie corelata cu aceasta - cudobanzile din sectorul bancar", a declarat Vladescu.

Prin adoptarea proiectului de modificare a Codului de ProceduraFiscala s-a mai introdus de asemenea majorarea, de la 1 la 5milioane de lei, a plafonului creantelor fiscale contestate pana lacare agentii economici se pot adresa la nivel local si nu lacomisia centrala.
O alta modificare aprobata a fost eliminarea posibilitatii decesionare a creantelor fiscale de catre ANAF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO