Finanţe personale

Declaraţia 200: model de completare a formularului

Declaraţia 200: model de completare a formularului
11.05.2011, 11:20 11046

Declaraţia privind veniturile realizate din România - Formularul 200 - se completează de cătrecontribuabilii persoane fizice care obţin venituri din: activităţiindependente (activităţi comerciale, profesii libere, drepturi deproprietate intelectuală), cedarea folosinţei bunurilor(închirieri, arendă), activităţi agricole - determinate în sistemreal, operaţiuni cu valută la termen pe bază de contract,transferul titlurilor de valoare (acţiuni) sau pentru veniturilerealizate într-o formă de asociere.

Termenul de depunere pentru declaraţia 200 este 16 mai (14 mai data poştei).

Cum se completeazăformularul 200

I. Completarea datelor de identificare

Se completează cu majuscule, citeţ şi corect, datele deidentificare (nume, prenume, adresă, telefon, mail, CNP). Esteimportant să fie menţionată banca şi contul IBAN al celui carecompletează declaraţia dacă doriţi ca plăţile sau restituirile desume să se facă prin bancă şi să nu mai fie nevoie să vă deplasaţila Trezorerie.

II. Datele privind veniturile realizate, pe surse şi categoriide venit

Modul 1A - Date privind activitateadesfăşurată

1. Se bifează categoria de venit - căsuţa aferentă tipului devenit câştigat anul trecut de fiecare contribuabil (venitcomercial, din cedarea folosinţei bunurilor, din profesii liberale,drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinţei bunurilor,etc )
2. Determinarea venitului net- se bifează una dintre cele treicăsuţe:
- sistem real: cei care ţin evidenţa bazată pe datele dincontabilitatea în partidă simplă (ex. Facturi)
- cote forfetare (adică stabilite prin lege): completează cei cuvenituri nete din drepturi de proprietate intelectuală şi dincedarea folosinţei bunurilor (dacă nu au optat pentru sistemulreal)
- norme de venit : completează doar cei care au avut activităţiindependente impuse pe bază de norme de venit, care au depusdeclaraţii de venit estimativ în decembrie şi pentru care nu s-austabilit plăţi anticipate.
3. Forma de organizare - se bifează căsuţa corespunzătoare dacă aţiacţionat în mod individual, într-o formă de asociere sau într-osocietate civilă profesională (avocaţi, practicieni insolvenţă)supusă regimului transparenţei fiscale. Căsuţa "reorganzare" sebifează în cazul reorganizării activităţii independente în timpulanului 2010.
4. Obiectul principal de activitate - treceţi denumirea activităţiiprincipale care vă aduce venit, precum şi codul CAEN (dacă sunteţiPFA)

Modulul 1B - Date privind venitul /câştigul netanual

1. Se completează venitul brut
2. Cheltuieli deductibile (în cazul veniturilor încasate dindrepturi de proprietate intelectuală nivelul a fost modificat de la40% din venitul brut pentru perioada Ianuarie - Iunie 2010, la 20%din venitul brut pentru perioada Iulie 2010- Decembrie 2010)
În acest caz se completează de două ori "Datele privind veniturilerealizate, pe surse şi categorii de venit" - modulele A şi B -corespunzătoare celor două intervale din anul 2010, când s-auaplicat cote forfetare diferite.
3. Venitul net anual
Pe exemplul cu drepturile de autor se menţionează în prima variantădiferenţa de 60% din venitul brut, iar în a doua variantă diferenţade 80% din venitul brut, având în vedere cele două nivele alecotelor forfetare.
4. Venitul net aferent activităţilor cu regim de reţinere la sursăa impozitului - se scrie aceeaşi cifră ca cea de la rândulprecedent.
- Semnaţi şi treceţi data depunerii/ trimiterii - ultima pagină(4)

- 2% pentru ONG-uri - OPŢIONAL

Pentru această operaţiune trebuie să bifaţi căsuţa 2 din modululIII al aceluiaşi formular 200 şi să completaţi datele beneficiarului.Câmpul destinat sumei se poate lăsa liber, acesta urmând să fiecalculată de către Fisc.

Cei care obţin venituri din salarii şi vor să doneze 2% pentruONG-uri trebuie să completeze declaraţia 230, punctele A şi B.Pentru depunere, pe lângă declaraţia 230, mai aveţi nevoie de ocopie după fişa (ele) fiscal (e) primită (e) de la angajator (i) -formularul 230.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO