Evenimente

Iulian Daniel ILINCA, Smart City Expert, Signify Romania: Modernizarea iluminatului stradal

Opinia Specialistului

Iulian Daniel ILINCA, Smart City Expert, Signify Romania:...

Instabilităţile în aprovizionarea cu materii prime energetice, creşterea tarifelor de transport şi distribuţie a energie electrice, precum şi a energiei electrice în sine au obligat administraţiile publice să caute modalităţi de optimizare a consumului de energie şi de îmbunătăţire a eficienţei energetice.  De aceea, din mai multe motive, considerăm că autorităţile administrative ale oraşelor şi municipalităţilor din ţara noastră ar trebui să înceapă, în primul rând, cu verificarea infrastructurii de iluminat şi planificarea investiţiilor pentru modernizarea acesteia:

  1. Cerinţele politicii UE în ceea ce priveşte obţinerea de fonduri UE, precum şi de subvenţii naţionale, pentru investiţii în infrastructură

Utilizarea, atât a fondurilor UE cât şi a subvenţiilor naţionale pentru investiţii în infrastructură, este adesea legată de obligativitatea îmbunătăţirii eficienţei energetice. Această condiţie este adesea menţionată de către o serie de fonduri structurale şi de investiţii ale UE în criteriile de evaluare a cererilor. Proiectele de investiţii pentru modernizarea infrastructurii de iluminat trebuie să îndeplinească obligatoriu parametrii de eficienţă. Având în vedere faptul că, în ţara noastră există încă multe drumuri naţionale, judeţene sau de interes local care sunt modernizate, dar iluminate necorespunzător, autorităţile ar putea lua în calcul alocarea de fonduri UE sau guvernamentale mai ales pentru acest tip de investiţii, necesitatea fiind evidentă. Mai mult decât atât, conform unui studiu din 2011 a ERSO (European Road Safety Observatory - Programul European destinat siguranţei rutiere), 58.5% din accidentele de pe timpul nopţii se întâmplă în zone neiluminate, în timp ce doar 41.5% au loc în zone care sunt iluminate. De asemenea, în urma realizării unui număr de 62 de studii în 11 ţări, Comisia Internaţională pentru Iluminat (CIE) a concluzionat că, doar prin implementarea unui iluminat stradal corespunzător, este posibilă scăderea numărului de accidente cu minim 30%. Alte 37 de studii din 11 ţări europene au raportat că prin implementarea unui iluminat stradal conform standardelor s-a constatat reducerea cu 65% a numărului de accidente fatale, cu 35% a numărului de accidente uşoare şi cu 15% a numărului de accidente soldate cu distrugeri. Astfel, principala noastră preocupare, pe lângă creşterea eficienţei energetice, ar trebui să rămână şi reducerea accidentelor rutiere, care se poate realiza şi cu ajutorul iluminatului public stradal corespunzător, indiferent că vorbim de treceri de pietoni, trotuare sau carosabil.

  1. Potenţialul enorm al infrastructurii de iluminat de a realiza economii, eficienţă energetică şi de reducere a emisiilor de CO2, cu sprijinul sistemului de control.

Conform analizelor Signify, modernizarea iluminatului stradal şi rutier, bazată pe tehnologia LED, face posibilă reducerea imediată a consumului de energie cu până la 50%, prin comparaţie cu iluminatul convenţional. Pentru a creşte valoarea economiilor este necesar ca încă din etapa de planificare şi bugetare a proiectului să se includă şi implementarea unui sistem de control inteligent care să extindă procesul de modernizare, deoarece acest lucru poate genera economii de până la 80%, prin comparaţie cu iluminatul convenţional.

  1.  Accesul la furnizorii de soluţii dovedite şi experienţa modernizării altor oraşe

Înainte de a investi, este recomandabil să vă familiarizaţi cu soluţii care s-au dovedit a fi eficiente şi să profitaţi de experienţa modernizărilor realizate de alte municipalităţi.

Signify este de 5 ani noul nume al Philips Lighting, liderul mondial în domeniul iluminatului. Suntem furnizori de produse de iluminat, sisteme de control şi servicii de înaltă calitate şi eficiente din punct de vedere energetic, cu multe proiecte de sisteme de iluminat integrate, implementate cu succes, cu diverse grade de complexitate.  Este important de ştiut că există o varietate de soluţii care pot ajuta administraţiile locale în acoperirea tuturor nevoilor de iluminat. Astfel, pentru zonele în care racordarea la reţeaua electrică este dificilă sau imposibilă, venim cu soluţii de iluminat solar sau hibrid.

Am realizat numeroase proiecte de iluminat în ţara noastră în care, pe lângă înlocuirea corpurilor de iluminat cu LED-uri Philips, a fost implementat şi sistemul de control Interact City, cu rezultate dovedite de îmbunătăţire a eficienţei energetice, prin analize comparative de consum, ­pe baza rapoartelor­ extrase din platforma de management a sistemului.

  1. Gestionarea eficientă a infrastructurii de iluminat după modernizare şi costuri de întreţinere mai mici

Modernizarea iluminatului cu LED-uri cu ajutorul unui sistem de control garantează gestionarea de la distanţă a infrastructurii de iluminat, menţinând în acelaşi timp standardele de siguranţă, precum şi capacitatea de a răspunde imediat la incidente. 

Interact City, sistemul de control al iluminatului de la Signify, conectează sistemele de iluminat între ele folosind tehnologia existentă de reţea. Vizualizarea şi controlul întregii infrastructuri de iluminat stradal cu puncte de iluminat integrate sunt posibile prin intermediul unui panou de control central. Modulul de management al infrastructurii pune la dispoziţie: 

- Posibilitatea de a regla intensitatea iluminatului "la cerere", în funcţie de intervale orare, locaţie sau situaţie,

- Diagnosticare precisă şi reacţie rapidă datorită accesului la analize şi rapoarte pentru gestionarea scenariilor de iluminat sau planificarea lucrărilor de întreţinere,

- Flexibilitatea de a controla puncte de iluminat individuale sau grupuri de puncte de lumină prin intermediul unei singure platforme şi al unei singure interfete de administrare.

  1. Valoarea adăugată - integrarea cu alte sisteme şi accesul la datele colectate de sistemul de control Interact pentru gestionarea eficientă a oraşului.

Un API deschis şi securizat permite integrarea platformei Interact City cu alte sisteme IT şi tablouri de bord ale oraşului, permiţând sincronizarea între serviciile din spaţiul public. Datorită senzorilor integraţi în sistemul de iluminat modernizat, Interact City colectează date din întreaga zonă în care funcţionează sistemul de iluminat şi, datorită senzorilor, oraşul poate monitoriza: utilizarea spaţiului, gradul de ocupare a spaţiului, temperatura şi umiditatea, nivelurile de zgomot, intensitatea traficului, starea drumurilor şi a pavajului, precum şi multe altele.

Signify susţine municipalităţile, afacerile şi oamenii în cursa către creşterea eficienţei energetice si reducerea costurilor cu energia.

Contact :

https://www.signify.com/ro-ro

iulian.ilinca@signify.com


Advertorialele de pe ZF.ro sunt marcate cu (P), Advertorial, Articol cu conţinut publicitar sau Opinia Specialistului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO