Eveniment

ZF Live. Radu Oprea, ministrul economiei: Creşterea economică de 3,4% din 2024 va aduce singură 50 mld. lei la bugetul de stat

Radu Oprea, ministrul economiei: Start-up Nation, la prima ediţie, avut o rentabilitate a programului 155% pentru statul român. Pe a doua ediţie 126%.

Radu Oprea, ministrul economiei: Start-up Nation, la prima ediţie, avut o rentabilitate a programului 155% pentru statul român. Pe a doua ediţie 126%.

Autor: Răzvan Botea

13.12.2023, 00:08 1134

Economia şi veniturile la buget vor creşte în 2024 şi datorită schemelor de sprijin derulate de guvern, care deja produc efecte şi aduc mai mulţi bani la buget decât s-au acordat ca ajutoare Investiţiile vor continua să fie motor de creştere economică în 2024, a spus Ştefan Radu Oprea, ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului, la emisiunea de busine

Economia României va creşte cu 3,4%, este prognoza pe care merge Ştefan Radu Oprea, ministrul eco­nomiei, antreprenoriatului şi turismului. Creşterea economică va antrena venituri la bugetul de stat de 50 mld. de lei în plus, a spus el la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business. Creşterea din investiţii va continua şi anul viitor, a adăugat el, iar veniturile suplimentare la buget vor acoperi nevoile de cheltuieli, a mai spus el.

„Creşterea care e prognozată pentru anul viitor este de 3,4% prognozată de noi şi de instituţii care pot valida aceste cifre. Anul acesta, sper, cred că vom încheia undeva spre un 2% deşi am fost la 1,4% în trimestrul trei, cu motoare consoli­date pe investiţii şi lucrul acesta este foarte important. Vedem că deja vor fi anumite sume care pot acoperi îngrijorările celor care spun că nu o să avem de unde să plătim pensii sau salarii. Ba da, din creştere economică pe prima rundă şi întotdeauna sunt şi veniturile din runda a doua şi atunci veniturile sunt mai mari“, a spus ministrul economiei.

3,4% este prognoza de creştere economică a guvernului, una dintre cele mai optimiste. În piaţă, aşteptările de creştere pentru economia României în 2024 merg de la 2,5% până la 3,4%, dar, chiar dacă s-au mai înrăutăţit perspectivele, nu se vede recesiune.  Sunt însă mai multe necunoscute. Prima şi cea mai importantă, în opinia economiştilor consultaţi de ZF, este situaţia externă, mai cu seamă evoluţia economiei zonei euro, unde se duc trei sferturi din exporturile de bunuri ale României. Or, economia zonei euro, şi mai ales Germania, abia stă cu capul la suprafaţă şi în 2023 trimestrele de creştere uşoară au alternat cu trimestre de scădere. Pe ce se bazează, în aceste condiţii, creşterea economică din România?

„Eu mă bazez pe o dată pe prognozele care nu aparţin numai României, sunt şi alte instituţii care au făcut astfel de prognoze. Al doilea lucru: schemele de ajutor de stat şi programele pe care le avem astăzi produc efecte. Start-up Nation, la prima ediţie, avut o rentabilitate a programului 155% pentru statul român. Pe a doua ediţie 126%“, a răspuns Radu Oprea.

De asemenea, a adăugat el, creşterea economică va veni în continuare şi din investiţii: „Banii trebuie să se mişte, să intre în investiţii şi acesta este lucru bun, că avem creştere bazată pe investiţii, toate proiectele astea mari de infrastructură, pe autostrăzi, pe căi ferate, toate fondurile europene produc creştere economică pentru că pun economia mişcare“, a mai spus Oprea la ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO