Retail&Agrobusiness

Radu Oprea, ministrul Economiei: Pregătim o schemă de ajutor de stat, de 150 mil. euro, care să finanţeze domeniile cu potenţial precum materialele de construcţii sau procesarea produselor agricole. Schema ar putea demara cel târziu în ultimul trimestru din acest an

Radu Oprea, ministrul Economiei: Pregătim o schemă de...

Autor: Cristina Bellu

22.06.2023, 13:40 253

Ministerul Economiei pregăteşte o schemă de ajutor de stat, de 150 mil. euro, care ar urma să finanţeze companii din mai multe sectoare cheie ale industriei, pentru a dezvolta producţia în România.

“Ne propunem ca anul acesta, deşi există scheme multinanuale, să avem un buget de 150 mil. euro pentru a finanţa companii din domeniile cu potenţial precum materialele de construcţii sau procesarea produselor agricole. Putem să mergem pe o variantă de notificare simplă către Comisia Europeană, astfel încât în T4/2023 să demarăm această schemă de ajutor de stat. Dacă reuşim să fim foarte bine organizaţi, poate chiar începând cu luna septembrie”, a spus Radu Oprea, noul ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, prezent în cadrul conferinţei ZF - Cei mai mari jucători din economie 2023.

Analizând zona constucţiilor, un sector dinamic, unde fondurile europene şi marile investiţii au avut o creştere semnificativă, de 7-8 puncte procentuale, şi unde există potenţial de dezvoltare, ministrul Economiei a remarcat că în paralel, România importă aproape 70% din materialele pe care le foloseşte în marile proiecte de infrastructură sau în tot ceea ce înseamnă construcţii civile şi industriale.

“Asta înseamnă 8 miliarde de euro pe care am putea să le producem în România şi mai mult decât atât, am putea să mergem şi către export. Crizele generează întotdeauna şi oportunităţi.  Există un conflict în proximitatea graniţelor ţării, este un moment dificil, dar va veni şi momentul reconstrucţiei. Cred că România trebuie să fie pregătită şi să înceapă acest lucru de astăzi, astfel încât în momentul reconstrucţiei Ucrainei să fim prezenţi cu tot ce înseamnă materiale de construcţii, cu capacitatea constructorilor. Este o oportunitate şi va trebui să fim împreună pentru a profita de acest lucru”.

O altă zonă de interes pentru noul guvern o reprezintă segmentul de procesare a produselor agricole.

“Este una dintre oportunităţile pe care le avem, şi poate să fie unul dintre răspunsurile la întrebarea: Cum dezvoltăm regional România. Există potenţial foarte mare pentru produsele agroalimentare în toate zonele ţării şi vor fi criterii în aceste scheme de ajutor de stat, care să încurajeze dezoltarea zonelor care astăzi sunt mai puţin norocoase în comparaţie cu zona Bucureşti-Ilfov, care are o anumită dinamică”, a mai spus Radu Oprea.

Potrivit acestuia, atragerea de noi fonduri europene către mediul de afaceri reprezintă una dintre priorităţile noului guvern.

“Banii astăzi sunt puţini şi sunt scumpi. De aceea, statul îşi propune să fie mult mai atent, mult mai precis şi să orienteze resursele ţării spre acele domenii cu potenţial. Dacă vorbim despre convergenţă, fondurile europene au avut un impact foarte mare şi reprezintă una dintre priorităţile noului guvern. Să aducem cât mai mult fondurile europene către mediul de afaceri. Decizia guvernului Ciolacu este aceea ca oricare dintre iniţiativele legislative referitoare la mediul de afaceri să fie discutate înainte cu reprezentanţii mediului de afaceri. Vineri vom avea o primă întâlnire cu cei din domeniul construcţiilor pentru a discuta o schemă de ajutor de stat referitoare la materialele de construcţii”, a mai spus Radu Oprea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO