Eveniment

ZEW si Erste: Perspectivele economiei, cele mai pesimiste din regiune. EIU vede risc de miscari sociale

22.03.2009, 18:55 18

Perspectivele economiei romanesti raman cele mai pesimiste din regiune, chiar daca s-au imbunatatit usor in luna martie, fata de estimarile din februarie, potrivit unui studiu realizat de institutul german ZEW si Erste Group Bank.

Indicele conditiilor economiei Romaniei a urcat cu doua puncte in martie, la -37,6 puncte, potrivit unui sondaj lunar realizat de specialistii Erste si ZEW printre analistii de pe piata financiara.
In privinta asteptarilor privind evolutia economiei, indicele pentru Romania a avut o crestere usoara, dar a ramas la o valoare foarte scazuta, de -59,7 puncte.
Analistii nu pot aprecia inca daca Guvernul Romaniei, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International vor ajunge la un acord privind un sprijin financiar sau impactul acestui pachet economic asupra tarii.
Pe de alta parte, analistii de Economist Intelligence Unit (EIU) apreciaza ca Romania se confrunta cu un risc ridicat de proteste sociale, pe fondul crizei economice internationale, iar stabilitatea politica poate fi in pericol. "Situatia economica si cresterea somajului majoreaza spectrul turbulentelor sociale din Romania, tara a carei iesire din comunism a fost cea mai violenta din Europa de Est, cu exceptia fostei Iugoslavii, care a cunoscut episoade de revolte politice violente in anii '90, conflicte interetnice, demonstratii violente si proteste ale sindicatelor, care au presupus inclusiv blocarea soselelor si cailor ferate. Turbulentele au fost notabile in perioade de declin economic, respectiv in 1990-1992 si 1996-1999", se arata in raportul EIU.
Potrivit evaluarii institutiei, Romania se plaseaza pe locul 66 din 165 intr-un top al statelor cu cel mai ridicat risc de a se confrunta cu proteste sociale. Indicele instabilitatii politice obtinut de Romania a fost de 6,4 puncte, cel mai bun scor, de 1,2 puncte, fiind atribuit Norvegiei (locul 165), iar cel mai slab, de 8,8 puncte, statului Zimbabwe (locul intai).
Dintre statele care au aderat la UE in 2004 si 2007, riscuri mai ridicate de proteste sociale decat in Romania se intalnesc Estonia si Letonia, ambele situate pe locul 55.
Pe de alta parte insa, mai bine plasate decat Romania sunt Ungaria si Lituania (locul 82), Bulgaria (86), Slovacia (98), Polonia (136), Cipru (142), Slovenia (150) si Cehia (153). Dintre statele analizate, 27 sunt considerate ca fiind extrem de riscante din punctul de vedere al riscurilor legate de proteste sociale, printre acestea regasindu-se si trei tari est-europene: Republica Moldova, Ucraina si Bosnia-Hertegovina.
Alte 18 state din regiune se afla in categoria celor cu riscuri ridicate. Pe langa Romania, in acest grup se afla statele baltice, cele balcanice si tarile din Comunitatea Statelor Independente.
"Aproape toate statele din regiune au fost lovite dur de criza economica. Somajul este in urcare in multe dintre aceste tari, iar multe vor inregistra o diminuare, in unele cazuri severa a PIB pe cap de locuitor in acest an", se mentioneaza in raport.
Analistii noteaza ca implementarea unor masuri de stimulare fiscala nu este posibila in majoritatea statelor est-europene, intrucat multe dintre acestea au nevoi uriase de finantare, ca urmare a nivelurilor deficitului de cont curent, iar cele care au acorduri cu FMI trebuie sa aiba programe de austeritate fiscala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO