Eveniment

Wikileaks - Ambasada SUA: Sectorul energetic românesc, printre cele mai predispuse la corupţie

Wikileaks - Ambasada SUA: Sectorul energetic românesc, printre cele mai predispuse la corupţie

Autor: Mediafax

28.03.2011, 11:39 34

Ambasada SUA prezenta, într-o telegramă din 2006, contextul încare a izbucnit scandalul de spionaj ce i-a avut în centrul peŞereş, Nagy, Stancev şi Benyatov, arătând că sectorul energeticeste unul dintre dintre cele mai intens manipulate şi predispuse lacorupţie sectoare din economia României.

În telegrama Ambasadei SUA, clasificată "Confidenţial" şiredactată în 2006, prezentată de Hotnews şi atribuită Wikileaks, searată modul în care Ministerul Economiei şi Petrom au negociatliberalizarea preţurilor, negociere anulată în ultimul moment de untelefon primit de la o instituţie guvernamentală din domeniulreglementării.

Documentul prezintă câteva comentarii ale ambasadei privindmediul energetic, dar şi dezvăluirea unui episod de culise dinconflictul Guvernului cu compania Petrom. Subiectul telegramei este"România - scandal în sectorul energetic, cetăţean american reţinutsub acuzaţii de "spionaj economic".

"Sectorul energetic este în criză, mai ales având în vederecreşterea costurilor globale şi presiunea crescândă asupraGuvernului României pentru a permite liberalizarea totală apreţului la gazele naturale de producţie internă. În timp ceGuvernul reglează piaţa consumatorilor captivi (consumatoriiindividuali şi micile afaceri), OMV/Petrom şi-a exercitat dreptulde a vinde gaze pe piaţă liberă, în ciudă obiecţiilor Guvernului.Sub presiunea UE şi FMI, Guvernul a fost de acord în cele din urmăsă liberalizeze piaţă pentru mării consumatori, care înseamnă 75%.În Octombrie (2006 - n.red.), o lună cu cerere relativ mică,OMV/Petrom a forţat chestiunea limitând accesul distribuitorilorregionali la produsele sale, forţându-i să fie de acord cu preţurimai mari decât Guvernul încercase să impună", se arată întelegramă, scrie Mediafax, citând Hotnews. Citiţi mai mult despresectorul energetic românesc în telegramele WikiLeakspe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO