Eveniment

Veşti bune din SUA: Economia Statelor Unite a depăşit aşteptările şi a crescut cu 3,3% în T4 2023, înainte de alegerile cruciale care vor decide direcţia în care se îndreaptă cea mai mare economie a lumii

Veşti bune din SUA: Economia Statelor Unite a depăşit...

Autor: Ştefan Stan

25.01.2024, 16:21 191

Economia SUA a crescut cu o rată anualizată de 3,3% în ultimul trimestru al anului trecut, încununând un 2023 mai puternic decât se anticipa pentru cea mai mare economie a lumii, scrie FT. 

Deşi rata din trimestrul al patrulea a fost mai lentă decât expansiunea de 4,9% înregistrată în perioada precedentă de trei luni, aceasta înseamnă totuşi că economia americană a reuşit să crească cu 3,1% între trimestrul al patrulea din 2022 şi trimestrul al patrulea din 2023 - depăşind aşteptările pentru un an în care se aştepta ca înăsprirea politicii monetare a Rezervei Federale să încetinească producţia.

Cu toate acestea, consumatorii şi guvernul SUA au continuat să cheltuiască, în ciuda costurilor mai mari ale împrumuturilor.

Cifra pentru al patrulea trimestru a fost substanţial mai mare decât estimările economiştilor. În medie, aceştia preconizau o expansiune de 2%, potrivit unui sondaj Refinitiv.

În ciuda cifrelor puternice, care anul trecut au speriat adesea investitorii care se temeau că o creştere continuă ar putea declanşa inflaţia, atât pieţele bursiere, cât şi cele de obligaţiuni din SUA s-au redresat în urma acestor date - un indiciu că Wall Street consideră că economia se îndreaptă în continuare spre o "aterizare uşoară" cu o creştere constantă şi o inflaţie mai mică.

Pe pieţele financiare, titlurile de Trezorerie americane au prelungit creşterea din timpul şedinţei, randamentul obligaţiunii pe doi ani, sensibilă la politica monetară, scăzând cu 0,03 puncte procentuale, până la 4,35%.

Contractele care urmăresc indicele de referinţă de pe Wall Street, S&P 500, şi Nasdaq 100, indicele puternic tehnologic, au crescut cu 0,4% şi, respectiv, 0,5%, înainte de deschiderea şedinţei de la New York.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO