Eveniment

Va fi 2024 un an al investiţiilor? Guvernul are planuri mari de investiţii în 2024: nu mai puţin de 7% din PIB sau 18% din buget

Dacă PNRR-ul merge bine (şi deocamdată nu merge), investiţiile ar putea creşte puternic anul viitor. Proiectul de buget este construit pe o creştere a investiţiilor de până la 6,9% din PIB care se sprijină însă pe o puternică convingere că miliarde de euro vor intra în ţară din fondurile UE şi prin PNRR. Ceea ce nu este de la sine înţeles.

Potrivit proiectului de buget adoptat în guvern, investiţiile ar urma să ajungă anul viitor la 120 de miliarde de lei (24 mld. euro), adică mai mult decât jumătate din PIB-ul ţării la ieşirea din comunism.

Asta înseamnă o creştere de 27 de miliarde de lei  (5,4 mld. euro) faţă de investiţiile preconizare în acest an (93 mld. lei – 18,6 mld. euro), adică un plus de 30%.

Ca procente din PIB, ar însemna 6,9%, cu un punct procentual peste anul acesta. Ca procente în veniturile bugetului general consolidat, înseamnă (cităm din proiectul de buget) 17,8% faţă de 15,7% anul acesta. Or, aici este o problemă.

Majoritatea economiştilor cred că proiectul de buget este construit, ca şi anul acesta, pe aşteptări false. Veniturile nu vor fi la nivelul celor prognozate, adică nu vor ajunge la 33,8 din PIB, cu un procent peste cele aşteptate în acest an. Şi, spun economiştii: este greu de crezut că veniturile vor creşte cu 12-13%, cum crede guvernul, mai ales că 2024 va fi un an complicat. Desigur, fiind an electoral nu se va vedea foarte mult pentru că guvernul de mare coaliţie se va împrumuta masiv, dar nota de plată va veni în 2025.

Consiliul Economic şi Social a dat aviz negativ pro­iectului de buget şi, de asemenea, Consiliul Fiscal a publicat un punct de vedere extrem de critic faţă de proiect şi, desigur, nu cu aceste cuvinte, spune că poţi scoate un iepure dintr-o pălărie o dată, dar până la urmă nu poţi să scoţi iepurele din pălărie la nesfârşit. Consiliul Fiscal a criticat şi anul trecut proiectul bugetului pe 2023, realitatea i-a dat dreptate şi acum vedem ce vedem. Premierul Marcel Ciolacu are, cumva, dreptate când spune că el nu a mărit taxele, ci a îndreptat unele inechităţi (unii nu plăteau taxe şi aveau un regim preferenţial), dar economiştii spun că toate acestea nu-i vor mai ajunge curând ca să-şi peticească sacul rupt al bugetului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO