Eveniment

Unul dintre cei mai mari economişti ai lumii vine în România. Kenneth J. Arrow are origini româneşti

Unul dintre cei mai mari economişti ai lumii vine în...

Autor: Iulian Anghel

14.10.2013, 15:08 3543

Economistul american Kenneth J. Arrow, unul dintre cei mai mari teoreticieni ai economie din lume, laureat al premiului Nobel în 1972, va veni în România la sfârşitul lunii. Pe 29 octombrie, Arrow primeşte titlul de Doctor Honoris Cauza al Universităţii Alexandru Ion Cuza din Iaşi. Arrow este profesor la Stranford University şi, în 1972 când primea Premiul Nobel pentru economie pentru lucrările sale legate de echilibrul economic general şi statul social, era cel mai tânăr laureat al acestui premiu, un premiu instituit cu câţiva ani mai înainte, e adevărat – avea 52 de ani. Astăzi, în ciuda vârstei înaintate, 92 de ani, continuă să predea în universitate şi să umble prin lume, iar la Iaşi va ţine o prelegere, după primirea titlului de Doctor Honoris Cauza al Universităţii.

Arrow are origini româneşti. Bunicii săi evrei au trăit la Iaşi şi au emigrat în America în preajma anilor 1900.

Pe linia celor mai mulţi dintre economiştii americani, Arrow crede că în actualul moment al crizei la care asistăm, austeritatea este una dintre cele mai proaste soluţii. Ţinta trebuie să fie ieşirea din căderea sau din stagnarea economică - iar acest lucru nu poate fi făcut decât prin măsuri de stimulare, nu prim austeritate.

Lucrările lui Arrow scrise de-a lungul vieţii abordează nu doar aspecte care privesc economia, ci şi sociologia. Este autorul unei teorii celebre, “Teoria lui Arrow” care, în esenţă, arată că o alegere colectivă nu răspunde unor cerinţe sociale aşteptate sau, altfel spus votul şi decizia democratică a majorităţii nu conduc spre o distribuţie egală a resurselor între participanţii la vot.

Arrow este unchiul economistului Larry Summers, fost secretar al Trezoreriei şi, până săptămânile trecute, unul dintre economiştii aflat într-o poziţie foarte bună pentru a prelua şefia Fed,– cursă din care s-a retras după ce mai multe personalităţi americane i-au reproşat apropiere de Wall Street.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO