Eveniment

UniCredit: Romanii si-au dublat averea financiara in plina criza

20.01.2010, 23:13 22

Activele financiare nete ale romanilor s-au dublat in 2009 inconditiile evolutiei pozitive a pietei de capital si a castigurilormai mari din dobanzile la depozite si conturi de economii, se arataintr-un raport al UniCredit Group.

In paralel, creditele populatiei s-au restrans fata de 2008,ceea ce a condus la o dublare a averii nete, de la 6 mld. euro in2008 la aproape 14 mld. euro anul trecut, potrivit estimarilor ZFefectuate pe baza datelor UniCredit. Ponderea in PIB a creditelorpopulatiei a scazut de la 21,9% in 2008 la 21,7% anul trecut. Lasfarsitul anului trecut, romanii aveau credite luate de la banci decirca 24 mld. euro.

"Activele populatiei au o crestere semnificativa. Pe de o partedepozitele populatiei au avut anul trecut o crestere de doua cifre,iar pe Bursa s-a inregistrat de asemenea o crestere importanta",explica Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank.

In acelasi timp, primul an complet de functionare a sistemuluide pensii private a contribuit, de asemenea, la cresterea averiinete a populatiei. La sfarsitul lunii noiembrie fondurile de pensiiprivate obligatorii administrau active nete de 2,25 mld. lei (circa530 mld. euro).

Anul trecut, investitiile persoanelor fizice pe bursa au urcatla 20% din totalul averii financiare a populatiei, comparativ cu15% in 2008. In decembrie, investitiile pe Bursa ale romanilordepaseau 7 mld. euro, potrivit ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO