UniCredit: Romanii si-au dublat averea financiara in plina criza

Autor: Ciprian Botea 20.01.2010

Activele financiare nete ale romanilor s-au dublat in 2009 in conditiile evolutiei pozitive a pietei de capital si a castigurilor mai mari din dobanzile la depozite si conturi de economii, se arata intr-un raport al UniCredit Group.

In paralel, creditele populatiei s-au restrans fata de 2008, ceea ce a condus la o dublare a averii nete, de la 6 mld. euro in 2008 la aproape 14 mld. euro anul trecut, potrivit estimarilor ZF efectuate pe baza datelor UniCredit. Ponderea in PIB a creditelor populatiei a scazut de la 21,9% in 2008 la 21,7% anul trecut. La sfarsitul anului trecut, romanii aveau credite luate de la banci de circa 24 mld. euro.

"Activele populatiei au o crestere semnificativa. Pe de o parte depozitele populatiei au avut anul trecut o crestere de doua cifre, iar pe Bursa s-a inregistrat de asemenea o crestere importanta", explica Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank.

In acelasi timp, primul an complet de functionare a sistemului de pensii private a contribuit, de asemenea, la cresterea averii nete a populatiei. La sfarsitul lunii noiembrie fondurile de pensii private obligatorii administrau active nete de 2,25 mld. lei (circa 530 mld. euro).

Anul trecut, investitiile persoanelor fizice pe bursa au urcat la 20% din totalul averii financiare a populatiei, comparativ cu 15% in 2008. In decembrie, investitiile pe Bursa ale romanilor depaseau 7 mld. euro, potrivit ZF.