Eveniment

De unde vine scăderea deficitului comercial al ţării, prima de la criza din 2008-2009: E de bine sau e de rău? România îşi întăreşte poziţia economică externă, dar pentru că se dezumflă consumul şi se ieftineşte energia

De unde vine scăderea deficitului comercial al ţării,...

Autor: Răzvan Botea

12.12.2023, 08:30 1641

Deficitul comercial la produse chimice a scăzut cu 1,8 mld. euro, în vreme ce deficitul la produse energetice – petrol, gaze, energie electrică etc. – a scăzut cu 2,7 mld. euro Per total, deficitul comercial al ţării a scăzut cu 5,2 mld. euro, adică cu 22% Chimia face în continuare aproape jumătate din deficitul comercial al României, însumând 10,3 mld. euro din deficitul total de 23 mld. euro.

Deficitul comercial la bunuri al României, considerat printre vul­nerabilităţile ma­croeconomice ale României, a scăzut în primele 10 luni din an cu 5,2 mld. euro, adică o scădere de aproape 22%, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). 2023 se anunţă astfel a fi primul an în care deficitul comercial la bunuri al României va scădea, după criza din 2008-2009.

Atunci însă, importurile ţării, adică de fapt puterea de cumpărare a populaţiei, să prăbuşeau, din cauza crizei economice şi a măsurilor de austeritate din guvernarea Emil Boc – salariile din sistemul bugetar au scăzut cu 25%, salariile din sistemul privat deja scădeau, iar TVA-ul, adică toate preţurile, a crescut cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO