Eveniment

Exporturile la şase luni: exporturile cresc mai repede decât importurile şi deficitul comercial scade, pentru prima dată de la criza din 2008

Exporturile la şase luni: exporturile cresc mai repede...

Autor: Răzvan Botea

10.08.2023, 17:00 211

Mai e mult până departe, totuşi: Ungaria, cu populaţia şi suprafaţa la jumătate faţă de România, a  exportat la şase luni bunuri în valoare de 77 mld. euro, faţă de 48 mld. euro, cât au fost exporturile României.

Exporturile României au crescut cu 6% în primele şase luni din 2023 prin comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2022, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În aceeaşi vreme, importurile au crescut cu numai 1%, astfel că balanţa comercială la bunuri a României s-a mai echilibrat. Cu toate acestea, deficitul comercial la bunuri, adică diferenţa dintre exporturi şi importuri, a fost de 13 mld. euro, chiar dacă a scăzut cu 14%, conform sursei citate.

Corecţia deficitului bugetar este pusă de Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică de la Banca Transilvania, pe seama turbulenţelor din comerţul internaţional şi a scăderii cererii interne, adică a consumului de bunuri din România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO