Exporturile la şase luni: exporturile cresc mai repede decât importurile şi deficitul comercial scade, pentru prima dată de la criza din 2008

Autor: Răzvan Botea 10.08.2023

Mai e mult până departe, totuşi: Ungaria, cu populaţia şi suprafaţa la jumătate faţă de România, a  exportat la şase luni bunuri în valoare de 77 mld. euro, faţă de 48 mld. euro, cât au fost exporturile României.

Exporturile României au crescut cu 6% în primele şase luni din 2023 prin comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2022, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În aceeaşi vreme, importurile au crescut cu numai 1%, astfel că balanţa comercială la bunuri a României s-a mai echilibrat. Cu toate acestea, deficitul comercial la bunuri, adică diferenţa dintre exporturi şi importuri, a fost de 13 mld. euro, chiar dacă a scăzut cu 14%, conform sursei citate.

Corecţia deficitului bugetar este pusă de Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică de la Banca Transilvania, pe seama turbulenţelor din comerţul internaţional şi a scăderii cererii interne, adică a consumului de bunuri din România.