Eveniment

Un semnal prost pentru economia mondială: Creşterea economică a Chinei a încetinit în martie

Un semnal prost pentru economia mondială: Creşterea...

Autor: Ştefan Stan

18.04.2022, 13:02 166

Economia Chinei a încetinit în martie, deoarece consumul, sectorul imobiliar şi exporturile au fost puternic afectate, ceea ce a afectat cifrele de creştere mai rapide decât se aştepta pentru primul trimestru şi a înrăutăţit perspectivele deja slăbite de restricţiile COVID-19 şi de războiul din Ucraina, scrie Reuters. 

Cea mai mare provocare pe termen scurt pentru Beijing este reprezentată de noile reguli stricte privind coronavirusul, într-o perioadă de riscuri geopolitice sporite, care au intensificat presiunile asupra ofertei şi a costurilor materiilor prime, ceea ce face ca autorităţile chineze să meargă pe o coardă strânsă în încercarea de a stimula creşterea fără a pune în pericol stabilitatea preţurilor.

Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 4,8% în primul trimestru faţă de anul precedent, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, publicate luni, depăşind aşteptările analiştilor, care se aşteptau la un avans de 4,4%, şi accelerând de la 4,0% în trimestrul al patrulea.

Un start surprinzător de puternic în primele două luni ale anului a îmbunătăţit cifrele principale, PIB-ul crescând cu 1,3% în ianuarie-martie în termeni trimestriali, faţă de aşteptările pentru o creştere de 0,6% şi un avans revizuit de 1,5% în trimestrul anterior.

Analiştii spun că datele din aprilie vor fi probabil mai proaste, în condiţiile în care blocajele din centrul comercial Shanghai şi din alte părţi se prelungesc, ceea ce i-a determinat pe unii să avertizeze cu privire la creşterea riscului de recesiune.

"Impactul suplimentar al închiderilor este iminent, nu numai pentru că a existat o întârziere în livrarea bunurilor de primă necesitate, ci şi pentru că acestea adaugă incertitudine în ceea ce priveşte serviciile şi operaţiunile din fabrici care au avut deja un impact asupra pieţei muncii", a declarat Iris Pang, economist şef pentru China Mare la ING.

"S-ar putea să fim nevoiţi să ne revizuim în continuare previziunile privind PIB-ul dacă sprijinul fiscal nu vine la timp".

Acţiunile din China au scăzut, reacţionând probabil la cifrele din martie şi la perspectivele slabe - indicele blue chips CSI300 (.CSI300) a scăzut cu 0,6%, în timp ce Shanghai Composite Index (.SSEI) a scăzut cu 0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO