Eveniment

Un jucător profesionist de bowling poate câştiga peste 3.000 de euro într-o săptămână. În România sunt 500

Un jucător profesionist de bowling poate câştiga peste...

Autor: Corina Mirea

27.10.2014, 00:04 469

Un jucător care participă la concursuri europene de bowling poate câştiga într-o săptămână peste 3.000 de euro, astfel că la finalul unei luni, în funcţie de numărul de turnee la care participă, poate ajunge la venituri chiar şi de 15.000 de euro. Însă, pentru a obţine aceşti bani, trebuie să iasă învingător din fiecare competiţie la care se înscrie, spune Osku Palermaa, jucător originar din Finlanda, prezent pentru prima dată la o competiţie de bowling organizată în România la începutul acestei luni la IDM Club Bucureşti.

„Am început să joc bowling la unspreze ani şi la 13-14 ani deja călătoream în alte ţări pentru a participa la competiţii. De la 19 ani bowlingul este singurul lucru pe care îl fac, din asta trăiesc şi pot spune că sunt printre cei foarte puţini care îşi permit să trăiască doar din bowling. În circuitul internaţional cred că există doar 10-15 jucători care au venituri doar din concursuri de acest gen pentru că odată ce a venit şi criza premiile s-au redus, sunt mult mai puţini bani, iar ca să trăieşti din asta ori trebuie să ai un sponsor, ori să câştigi fiecare competiţie la care mergi“, explică Osku Palermaa, în vârstă de 30 de ani, care locuieşte în prezent în Suedia. El este jucătorul de bowling cu cea mai rapidă lovitură din lume şi campionul en-titre în cadrul celui mai recent turneu din circuitul World Bowling Tour (WBT) organizat în luna august în Thailanda.

Palermaa susţine că în prezent în Finlanda există în jur de 20.000 de jucă­tori legitimaţi, iar în Suedia circa 20.000-25.000. Pe de altă parte, România are doar circa 500 de jucători legitimaţi, potrivit lui Romeo Gagenoiu, multiplu campion naţional şi reprezentant al României la Cupa Mondială AMF, care se va desfăşura în luna noiembrie în Polonia.

Romeo Gagenoiu a început să joace bowling în urmă cu şase ani şi timp de trei ani a reuşit să trăiască doar din acest sport, primind spon­so­rizări, dar şi din premiile obţinute la concursuri naţionale şi interna­ţio­nale. Până în prezent, a participat la două campionate mondiale şi două euro­pene pe echipe. La un campionat mondial pe ehipe România a obţinut locul zece din peste 100 de participanţi. Totuşi, de ceva timp, Romeo Gagenoiu a trebuit să se întoarcă la meseria pe care o avea încă dinainte de a se apuca de bowling, cea de taximetrist, pentru a putea să se întreţină. „În România, un jucător de bowling nu poate trăi numai din asta fără un sponsor, pentru că trebuie să mergi la turnee în Europa, unde premiile sunt de la 2.000-3.000 de euro în sus, dar pentru asta trebuie să te antrenezi mult timp înainte şi să ai cel puţin 1.000 de euro de cheltuit pentru fiecare turneu pentru cazare, mâncare, diurnă etc.“, spune el.

În opinia sa, un jucător de bowling trebuie să se pregătească un an întreg pentru o competiţie internaţională, ceea ce înseamnă cheltuieli zilnice pe antrenament de 200-300 de lei, având în vedere că un jucător se poate antrena şi şase-şapte ore pe zi.

Iar pentru ca un jucător amator de bowling să se îndrepte spre turnee profesioniste, are nevoie de o investiţie iniţială de circa 2.000 de lei, pentru trei bile de bowling şi echipament adecvat.

„Avem o federaţie de bowling în România, dar, de fapt, este şi de popice, pentru acest sport a fost înfiinţată iniţial. Ar trebui ca cele două sporturi să aibă fiecare câte o federaţie, pentru că sunt foarte diferite şi pentru bowling nu se fac prea multe. Ni s-a promis că se va încerca construirea a două-trei săli de bowling, astfel încât noi să nu mai plătim antrenamentele, dar va mai dura cu siguranţă. În prezent, noi, cei din echipa naţională, atragem oameni spre acest sport, le oferim o bilă profesionistă cadou din cele vechi pe nule mai folosim şi le propunem să se antreneze cu noi, să îi învăţăm“, a mai precizat Gagenoiu. El a fost prezent la turneul internaţional de bowling IDM Bucharest International Bowling Open, câştigat de norvegianul Bjorn Rudshagen, care a primit un premiu în valoare de 3.500 de euro. Pe locul doi la cea de-a cincea ediţie a acestei competiţii s-a clasat Osku Palermaa, care a primit un cec în valoare de 2.500 de euro, în timp de Romeo Gagenoiu a ocupat poziţia a zecea. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO